Selecteer een pagina

39 procent van de grote Nederlandse bedrijven was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2016 slachtoffer van een cyberaanval. Het betreft dan bedrijven met meer dan 250 medewerkers.

Het CBS maakte de cijfers vrijdag bekend in de Cybersecuritymonitor 2018.

DDOS-aanval

Onder een cyberaanval valt onder meer een DDoS-aanval, waarbij een server wordt bestookt met enorme hoeveelheden dataverkeer.

Gijzelsoftware

Ook gijzelsoftware (malafide software die bestanden versleutelt en losgeld eist) en phishing (pogingen om via e-mail inloggegevens of andere informatie te verkrijgen) worden tot dit soort incidenten gerekend.

Bij ongeveer een kwart (24 procent) van de cyberaanvallen van buitenaf werden gegevens vernietigd of beschadigd.

Grote bedrijven die door een cyberaanval werden getroffen, hadden in 6 procent van de gevallen te maken met openbaar gemaakte bedrijfsinformatie.

9 procent kleine bedrijven getroffen door cyberaanval

Zo’n 18 procent van de middelgrote bedrijven (tien tot vijftig werknemers) werd twee jaar geleden getroffen door een cyberaanval.

Bij kleine bedrijven (twee tot tien medewerkers) was het aandeel 9 procent.

De incidenten leidden bij middelgrote en kleine bedrijven in respectievelijk 11 en 4 procent van de gevallen tot verminkte of verdwenen data.

Ten onrechte openbaar geworden informatie kwam bij middelgrote en kleine bedrijven bij respectievelijk 2 en 1 procent van de cyberaanvallen voor.

3 en 2 procent van de middelgrote en kleine bedrijven had in 2016 te maken met personeel dat interne informatie over het bedrijf openbaar heeft gemaakt.

Bij grote bedrijven kwam dat ongeveer bij één op de zes (17 procent) bedrijven voor.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.