Selecteer een pagina

Consumentenorganisaties in Nederland, Polen, Griekenland, Noorwegen, Slovenië, Zweden en Tsjechië klagen Google aan wegens onrechtmatige monitoring van de locatie van gebruikers. De zeven organisaties hebben hun krachten gebundeld. Ze hebben ieder bij hun eigen nationale Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een klacht ingediend tegen de internetgigant.

Google schendt volgens de consumentenorganisaties op grote schaal de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Google volgt zijn gebruikers via “Locatiegeschiedenis” en “Web & App Activity”, instellingen die in alle Google-accounts zijn geïntegreerd. Voor degenen die gebruik maken van Android-smartphones, waaronder Samsung en Huawei-telefoons, is tracking bijzonder moeilijk te vermijden.

De klachten zijn gebaseerd op nieuw onderzoek van de Noorse consumentenbond Forbrukerradet, die lid is van de Europese consumentenorganisatie BEUC.

De consumentenorganisaties beschuldigen Google van ,,bedrieglijke praktijken” om gebruikers ertoe te brengen om in diverse Google applicaties het trackingsysteem te activeren waarmee Google kan bepalen waar iemand zich bevindt.

Volgens de consumentenorganisaties overtreedt Google de Algemene Verordening Gegevensbescherming ook omdat het bedrijf
geen “eenvoudige informatie” heeft verstrekt over wat het opgeven van de gegevens werkelijk met zich meebrengt en “de consument in het ongewisse laat over het gebruik van zijn persoonlijke gegevens.

“Locatiegegevens kunnen veel onthullen over mensen, waaronder religieuze overtuigingen (naar plaatsen van aanbidding), politieke gezindheid (naar demonstraties), gezondheidsproblemen (regelmatige ziekenhuisbezoeken) en seksuele geaardheid (bezoek aan bepaalde bars)”, zeggen de consumentenorganisaties.

Gro Mette Moen, waarnemend hoofd van de eenheid, digitale diensten in de Noorse Consumentenbond, zegt dat Google zeer gedetailleerde en uitgebreide persoonlijke gegevens verwerkt zonder de juiste juridische gronden, en die gegevens verkrijgt door manipulatietechnieken.

Hij voegde eraan toe dat Google registreert waar gebruikers naartoe gaan, en hoe ze zich verplaatsen, en deze gegevens kunnen worden gecombineerd met andere informatie, zoals wat gebruikers zoeken en de websites die ze bezoeken.

“Dergelijke informatie kan op zijn beurt weer worden gebruikt voor zaken als gerichte reclame die bedoeld is om ons te beïnvloeden wanneer we ontvankelijk of kwetsbaar zijn.”

Een gedetailleerd rapport zei er verscheidene manieren Google trucs zijn gebruikers in het delen van hun plaats zijn.

In de eerste plaats gebeurt dit door middel van een misleidende click-flow, die gebruikers er bij het opzetten van een Android-toestel toe aanzet om de “Locatiegeschiedenis” in te schakelen zonder dat ze daarvan op de hoogte zijn. Dit is in strijd met de wettelijke verplichtingen van het GDPR om geïnformeerde en vrijelijk toestemming te vragen.

Vervolgens worden de standaardinstellingen voor “Web & App Activity” verborgen achter extra klikken en standaard ingeschakeld.

Google geeft ook misleidende en onevenwichtige informatie, beweert de groep, aangezien gebruikers onvoldoende informatie krijgen wanneer zij keuzes krijgen voorgelegd en misleid worden over de gegevens die worden verzameld en hoe deze worden gebruikt. Bijvoorbeeld, informatie over hoe locatiegegevens worden gebruikt voor reclame wordt verdoezeld achter extra kliks.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.