Selecteer een pagina

70% van de bedrijven in Groot-Brittannie heeft geen officieel proces of protocol heeft voor het weggooien van verouderde IT-apparatuur. De verwachting is dat de cijfers representatief zijn voor de rest van Europa.

De bedrijven blijken de gegevens van apparatuur en gegevensdragers die zij in de twee maanden na de invoering van de AVG hebben verwijderd, niet te hebben gewist. Dat is volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wel verplicht.

Bovendien geeft 66% van de werknemers toe dat ze niet eens zouden weten wie ze in hun bedrijf moeten benaderen om oude of onbruikbare apparatuur op de juiste manier af te voeren.

Dat blijkt uit een enquête onder 1.002 Britse werknemers met een volledige of deeltijdse baan, uitgevoerd door Probrand.co.uk.

Probrand is een marktplaats voor business IT in het Verenigd Koninkrijk, met IT-producten, managed IT-services en IT-oplossingen.

Vooral transportsector overtreedt de AVG

Vooral transportbedrijven – waarvan er veel zullen beschikken over klant- en klantadressen en contactinformatie over hun systemen – gaan slordig om met IT-apparatuur die verwijderd wordt, blijkt uit het onderzoek.

Bedrijven in de verkoop en marketing (62%) – waarvan velen ook toegang zullen hebben tot openbare gegevens – waren de op één na meest schuldig aan deze situatie.

Top 10 bedrijfstakken die AVG overtreden

De top 10 industrieën die het meest schuldig zijn aan het niet wissen van het geheugen van IT-apparatuur voordat deze wordt verwijderd:

  • Vervoer – 72%
  • Verkoop en marketing – 62%
  • Productie – 59%
  • Nutsbedrijven – 58%
  • Detailhandel – 57%
  • Onderwijs – 54%
  • Vrije tijd en reizen – 49%
  • Gezondheidszorg en gastvrijheid – 45%
  • Handelaren / administratie – 44%
  • Voorlichting en communicatie – 39%

Verbazingwekkend dat bedrijven zelfs eenvoudig AVG beleid niet op orde hebben

“Gezien de hoeveelheid publiciteit rond de privacywet is het aantoonbaar onmogelijk dat bedrijven nog steeds niet op de hoogte zijn van de regels. Het is dus verbazingwekkend om te ontdekken hoeveel bedrijven er niet in slagen om een aantal van de eenvoudigste praktijken op het gebied van gegevensbescherming te implementeren en te volgen”, zegt Matt Royle, marketingdirecteur bij Probrand.co.uk.

De boetes in verband met een AVG-overtreding kunnen oplopen tot miljoenen. Daarnaast dreigen reputatieschade, minder klantenvertrouwen en minder loyaliteit voor bedrijven die als gevolg van nalatigheid tegen de lamp lopen vanwege een datalek of een controle door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Meer AVG awareness nodig. Bedrijven moeten verwijderingsbeleid ontwikkelen

“Gezien deze bevindingen is het duidelijk dat er meer moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat alle bedrijven over een verwijderingsprocedure beschikken om te voorkomen dat er per ongeluk gevoelige gegevens uitlekken”, zegt Matt Royle.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.