Selecteer een pagina

Het aantal fake-websites dat via online advertenties meelift op de naamsbekendheid van een Nederlands topmerk, steeg in 2017 met meer dan 360%.

Dat blijkt uit een analyse door SIDN (Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland) van het gebruik van de 50 meest bekende merknamen in domeinnamen.

De analyse is uitgevoerd met de Domeinnaambewakingsservice (DBS) van SIDN.

Meeliften op naamsbekendheid van grote merken

Eerder bleek uit onderzoek van SIDN al dat het aantal phishingsites dat Nederlandse topmerken misbruikt voor criminele doeleinden in een jaar tijd met 40% is toegenomen.

Maar er wordt online dus ook op andere manieren misbruik gemaakt van de naamsbekendheid en reputatie van grote merken.

In totaal vond SIDN 1.526 websites, waarbij online advertenties ingezet worden om bezoekers te misleiden.

In 2016 waren dit er nog 420.

Bezoekers worden misleid met een valse domeinnaam

Hoe gaat dat in zijn werk? Via advertenties die naar boven komen bij een zoekopdracht in bijvoorbeeld Google worden bezoekers misleid.

Een bekende methode is bijvoorbeeld dat in de domeinnaam de letter ‘o’ geschreven wordt als het getal ‘0’ (nul). Hierdoor valt het de bezoeker minder snel op dat de domeinnaam niet klopt.

Ze denken naar een site te gaan van een bekend merk, maar komen op een advertentie- of phishingsite.

Soms is het fake-websites alleen om inkomsten uit Google Adwords te doen, maar soms is het hun intentie vertrouwelijke gegevens van bezoekers te bemachtigen.

Retail-sector steeds vaker doelwit

Pim Pastoors, productmanager DBS bij SIDN: “Criminelen doen er alles aan om bezoekers naar hun malafide website te trekken.

Dat ze hiervoor steeds vaker betaalde advertenties inzetten, toont aan dat dit blijkbaar een effectieve methode is om onwetende bezoekers in de val te lokken.

Cybercriminelen verschuiven aandacht naar retail-sector

Een andere opvallende trend die SIDN signaleert, is dat dubieuze praktijken rondom domeinnamen van de financiële sector verschuiven naar de retail-sector.

Een reden hiervoor is dat websites binnen de financiële sector steeds beter beveiligd zijn, waardoor criminelen uitwijken naar retail.

Daar is veel economische activiteit, en over het algemeen een minder goede beveiliging dan bij banken.

Aanpak van misbruik

SIDN ondersteunt bedrijven in het aanpakken van domeinnaammisbruik.

Veel fake-websites werken met onjuiste en onvolledige persoonsgegevens en dat kan een reden voor SIDN zijn om registrars te vragen om een website offline te halen.

Daarnaast heeft SIDN de (vrijwillige) gedragscode Notice-and-Take-Down ondertekend.

Dit is een gedragscode in de internetbranche voor omgang met onrechtmatige en strafbare content op websites.

In de gedragscode staat wat de betrokken partijen kunnen doen.

Als alle acties van de betrokken partijen zonder resultaat zijn doorlopen, kan SIDN de domeinnaam uiteindelijk offline halen. Maar dat is een laatste redmiddel.

Het daadwerkelijk offline halen door SIDN gebeurt slechts enkele keren per jaar.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.