Selecteer een pagina

Amazon moet een boete van 746 miljoen euro betalen wegens het overtreden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De boete is opgelegd door de Luxemburgse toezichthouder CNPD.

Het Amerikaanse bedrijf zou de Europese regels hebben overtreden bij het verzamelen en gebruiken van persoonlijke gegevens. Volgens de nieuwssite Bloomberg gaat het om de hoogste privacyboete ooit in Europa.

Amazon is in de EU gevestigd in Luxemburg en valt daarom in eerste instantie onder de Luxemburgse toezichthouder CNPD. De zaak loopt al sinds 2019, toen een Franse organisatie voor het beschermen van privacyrechten een klacht indiende.

Er gingen onlangs al geruchten dat het Amerikaanse concern een fikse geldstraf boven het hoofd hing. Het besluit over de boete dateert van 16 juli, maar Amazon treedt er vrijdag pas mee naar buiten.

Volgens Amazon zijn de beschuldigingen ongegrond. Het bedrijf is daarom van plan beroep aan te tekenen. “We zijn het oneens met de beslissing van de CNPD”, zegt het bedrijf. “Er is geen data gestolen en er zijn geen gegevens van klanten bij derden terechtgekomen.”


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.