Android verzamelt tot tien keer meer gegevens over haar gebruikers dan iOS. Dat blijkt uit onderzoek van Vanderbilt University in opdracht van Digital Context Next.
Het onderzoek toont ook aan dat Google zelfs gegevens ontvangt wanneer gebruikers onderweg zijn met een iPhone zonder Google Chrome.
Een Android-smartphone zou gemiddeld 40,2 verzoeken om gebruikersgegevens per uur doen. Apple zou echter slechts 4,2 verzoeken per uur naar een iPhone sturen.
Google verzamelt onze gegevens ook als we Google niet gebruiken
“Een groot deel van de gegevensverzameling door Google vindt plaats terwijl een gebruiker geen directe interactie heeft met een Google-product. De omvang van de collectie is aanzienlijk, vooral op mobiele Android-apparaten”, aldus de onderzoekers.
“En hoewel dergelijke informatie doorgaans wordt verzameld zonder individuele gebruikers te identificeren, heeft Google de mogelijkheid om gegevens uit andere bronnen te gebruiken om een dergelijke verzameling te de-anonimiseren.”
Google vraagt voortdurend je locatiegegevens op
Er zijn ook grote verschillen zijn in het soort gegevens dat wordt opgevraagd. 35 procent van de informatie die Google ontvangt van een Android-smartphone betreft locatiegegevens. 24 procent valt in de categorie van apparaatuploads en 18 procent verwijst naar de Google Play App Store.
Bij Apple betreffen de locatiegegevens echter slechts één procent van de data die wordt opgevraagd en de apparaatuploads 46 procent.
Het gemiddelde van 40,2 queries per dag zorgt voor 4,4 MByte dataverkeer per dag voor Google en Android. Apple zorgt bezorgt gebruikers van iOS apparaten als iPhone en iPad echter slechts 0,63 MByte per dag aan dataverkeer belasting.
Scenario van een normale dag
Douglas Schmidt, hoogleraar aan de Universiteit van Vanderbilt, gebruikte voor het onderzoek een scenario dat een normale dag van gebruik weergeeft. Het is gebaseerd op een nieuw Google-account en een nieuwe SIM-kaart.
“Google verzamelde gegevens over verschillende activiteiten, zoals de locatie van de gebruiker, de afgelegde afstanden en de muziek die wordt afgespeeld”, aldus de onderzoeker.
Verrassend genoeg heeft Google meer dan twee derde van de informatie passief verzameld of afgeleid. Aan het eind van de dag heeft Google met opmerkelijke nauwkeurigheid de belangen van de gebruikers geïdentificeerd.
Google Chrome speelt belangrijke rol
De browser Chrome speelt een belangrijke rol bij het verzamelen van gegevens. Android en Chrome stuurden ook gegevens naar Google zonder interactie met de gebruiker.
“Onze experimenten tonen aan dat een ongebruikte, stationaire Android-telefoon (met Chrome op de achtergrond) tijdens een 24-uurs sessie 340 keer locatie-informatie naar Google stuurde. In feite is locatie-informatie goed voor 35% van alle datamonsters die naar Google worden gestuurd.”
Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief
Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.
Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.
U kunt u ten allen tijde eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Zie de Privacy Policy en Algemene Voorwaarden van PrivacyZone.