Selecteer een pagina

Iedereen die denkt met een Apple computer met twee vingers in de neus fluitend aan de AVG te kunnen voldoen moeten we teleurstellen. Apple computers moeten net zo streng op virussen, spyware en malware gecontroleerd worden als computers met Microsoft software.

Het veilige imago van Apple heeft namelijk binnen enkele dagen opnieuw een flinke deuk opgelopen. Meerdere apps voor Apple Mac computers blijken ongevraagd je browsergeschiedenis stelen.

Antivirussoftware Trend Micro

 

Het gaat onder meer om apps van Trend Micro, die antivirussoftware ontwikkelt. En om opruim apps.

De apps vragen toestemming tot de ‘home directory’ van macOS, waarin allerlei persoonlijke gegevens worden bewaard.

De apps verpakken de informatie in een zipbestand en sturen dit door naar een server in China.

Het is opmerkelijk dat Trend Micro eind 2017 ook al in opspraak was.

Onderzoekers van antimalwarebedrijf Malwarebytes waarschuwden toen voor de app ‘Open Any Files: RAR Support’.

Video: Zo steelt Trend Micro persoonlijke gegevens

 

 

Browsergeschiedenis wordt doodgestuurd

Deze app bleek de browsergeschiedenis van Safari, Chrome en Firefox naar Trend Micro door te sturen.

Onderzoekers vonden nog meer apps die de browsersgeschiedenis bleken te stelen, namelijk Adware Medic, Dr. Antivirus, Dr. Unarchiver en Dr. Cleaner. Alle genoemde apps zijn door Apple verwijderd en de server waar de data naartoe werd gestuurd is offline gehaald.

Als je deze apps op je Macbook hebt geinstalleerd kun je ze beter meteen verwijderen.

Apple toch niet zo veilig

Apple beweert altijd dat zijn computers en software uitermate veilig zijn omdat alle apps streng worden gescreend voordat ze in de appstore worden geaccepteerd.

De grote vraag is dan hoe het mogelijk is dat binnen korte tijd twee keer apps in de appstore blijken te zijn geaccepteerd die gegevens doorsturen naar een bedrijf dat al in opspraak was.

Ook al mis met apps voor iPhone en iPad

Afgelopen weekeinde werd bekend dat het ook al goed mis was met diverse iOS-apps voor iPhone en iPad. Deze apps bleken je locatiegeschiedenis bij te houden en door te verkopen aan data-exploitanten.

Volgens Apple-deskundigen is het al jarenlang bekend dat er ‘junksoftware’ in de App Stores staat. Het gaat vaak om apps die zeggen dat ze toegang tot bepaalde onderdelen van macOS nodig hebben om te kunnen scannen naar malware of om overbodige bestanden te kunnen opruimen.

Apple wil problemen oplossen met macOS Mojave

Apple is druk bezig de bescherming van data te verbeteren. In de nieuwe systeemsoftware macOS Mojave wordt het moeilijker voor ontwikkelaars om zomaar je data te stelen.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.