Selecteer een pagina

Stel dat er onder een artikel op een blog of nieuwssite een reactie staat met onjuiste informatie, kun je die dan met beroep op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) laten wijzigen of verwijderen? Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens in Oostenrijk niet.

De Oostenrijkse Autoriteit Persoonsgegevens heeft uitspraak gedaan in een klacht van iemand die op basis van de AVG eiste dat een reactie onder een online artikel op een nieuwssite zou worden verwijderd.

Vrijheid van meningsuiting

De AVG kent echter in verband met het recht op vrijheid van meningsuiting uitzonderingen voor media, zegt de Oostenrijkse toezichthouder. En daaronder vallen ook forums en particuliere blogs.

Op basis van jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie wordt gesteld dat – om rekening te houden met het belang van de vrijheid van meningsuiting in een democratische samenleving – begrippen als journalistiek ruim moeten worden geïnterpreteerd.

AVG mediaprivileges

Er bestaat bij de Oostenrijkse toezichthouder geen twijfel over dat het online artikel als zodanig onder het gestandaardiseerde media privilege valt.

Er moest met name rekening worden gehouden met het feit dat bijdragen van andere gebruikers (in de vorm van antwoorden of “discussiefora”) ook gekoppeld waren aan de bijdragen van de betrokkene. De klacht wordt derhalve door de Oostenrijkse toezichthouder afgewezen. De beslissing is definitief en absoluut.

PrivacyZone schenkt regelmatig aandacht aan juridische uitspraken rond de Europese privacywetgeving elders in de EU. Deze uitspraken zouden impact kunnen hebben op jurisprudentie in soortgelijke kwesties in Nederland.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.