Selecteer een pagina

Als Neymar een theatrale duik maakt weten voetbalfans dat hij zeer waarschijnlijk niets mankeert. Maar als je ziet dat een andere speler na een harde tackle ogenschijnlijk zwaar geblesseerd van het veld wordt gedragen wil je als fan wel weten hoe het met hem is. Maar daar mag de club sinds 25 mei 2018 niets meer over vertellen.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zorgt voor frustratie, onbegrip en angst voor forse boetes in de voetbalwereld. Het delen van de informatie over een blessure van een speler is met ingang van dit seizoen verboden.

De nieuwe privacywet AVG verbiedt clubs medische informatie te delen met supporters, sponsors, media en zelfs de trainer.

,,Als de speler zelf aangeeft wat zijn blessure is, is er geen probleem. Als iemand van de club dat doet, is dat niet toegestaan”, legt jurist Barry Dopmeijer van de werkgeversorganisatie van de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties (FBO) uit in de Brabantse krant BN De Stem.

De nieuwe privacyregels gelden voor alle landen in de Europese Unie en dus voor alle sportcompetities daarbinnen. ,,Een medewerker van de club mag een speler niet naar zijn medisch dossier vragen. En een werkgever mag niet vragen wat jij als werknemer mankeert. Het is de wettelijke plicht daaraan te voldoen.”

De blessure is iets tussen de voetballer en de dokter.

De spelersvakbond VVCS vindt dat de privacy van profvoetballers net als andere werknemers beschermd moet worden. ,,De blessure is iets tussen de voetballer en de dokter”, laat de VVCS weten. ,,De dokter op zijn beurt heeft zich te houden aan een geheimhoudingsplicht en de speler heeft het recht om de informatie voor zichzelf te houden.”

Boetedreiging van 4 procent van jaaromzet voor voetbalclubs.

De Federatie Betaald Voetbal (FBO) adviseert voetbalclubs zich ondanks druk van de buitenwereld zich strikt aan de privacywet te houden. “Voetballers zijn veel in de media, maar het verstrekken van medische gegevens is ten strengste verboden. Daar staan aanzienlijke boetes tegenover, tot vier procent van de jaaromzet. Wij adviseren clubs om het niet zomaar te doen, het mag gewoon niet. Het is hetzelfde als met drank op achter het stuur. Daar loop je een groot risico mee.”

De FBO heeft wel een tip voor clubs. ,,De verwachtte terugkeertijd kan worden aangegeven, dan geef je als club niks prijs over medische gegevens.”


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.