Selecteer een pagina

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een Europese privacywet. Je zou denken dat deze wet dan ook geldt voor ambassades van Europese landen in het buitenland. Bijvoorbeeld in Afghanistan. Nergens anders is het belang van het beschermen van persoonlijke gegevens actueel belangrijker dan in Kabul.

Als de gegevens van Afghanen die voor NAVO-strijdkrachten hebben gewerkt in handen komen van de Taliban kan dat voor deze mensen en hun families dodelijk zijn.

Afghanen die voor de Britten hebben gewerkt verkeren daarom nu in doodsangst.

Personeelsleden van het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben documenten met de contactgegevens van Afghanen die voor hen werken, alsmede de CV’s van plaatselijke bevolking die solliciteerde, open en bloot achtergelaten op de grond van de Britse ambassade in Kaboel die door de Taliban in beslag is genomen.

De papieren met de namen van zeven Afghanen werden dinsdag door het Britse dagblad The Times gevonden toen Taliban-strijders patrouilleerden in de ambassade.

Telefoontjes van de krant naar de nummers op de documenten brachten ook nog eens aan het licht dat sommige Afghaanse werknemers en hun gezinnen dagenlang aan de verkeerde kant van de luchthaven waren gestrand nadat hun gegevens in de haast van de evacuatie van de ambassade op 15 augustus in het vuil waren achtergelaten.

“De terugtrekking van onze ambassade werd in grote haast gedaan omdat de situatie in Kabul verslechterde. Alles werd in het werk gesteld om gevoelig materiaal te vernietigen”, vertelde een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken aan persbureau Reuters.

De uitleg lijkt misschien logisch, maar is natuurlijk absurd. Groot Brittannië is een land met een rijke oorlogsgeschiedenis. Het land zou als geen ander de risico’s moeten kennen die ontstaan als gevoelige gegevens in handen van de vijand komen.

Los van de privacywet zou ieder NAVO-land toch draaiboeken moeten hebben waarin staat dat in geval van een aftocht gevoelige gegevens meteen moeten worden vernietigd.

Het open en bloot achterlaten van deze gegevens staat in het geval van de noodlottige Afghanen feitelijk gelijk aan een oorlogsmisdaad. De Britten leveren de mensen die hen hebben geholpen feitelijk op een presenteerblaadje uit aan de Taliban.

Je zou de situatie zelfs kunnen vergelijken met de kwalijke rol die Nederlandse militairen hebben gespeeld in Srebrenica.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.