Selecteer een pagina

Een datalek kan fataal zijn voor iedere organisatie. Dat weten criminelen nu ook. De politie is er in geslaagd om de versleutelde criminele chatdienst IronChat te kraken.

De politie heeft toegang weten te krijgen tot de server waarmee de communicatie plaatsvond en kon de berichten ontsleutelen.

De recherche kon 265.000 berichten van criminelen lezen. De politie kon het chatverkeer live volgen.

De criminelen maakten gebruik van zogeheten cryptofoons die duizenden euro’s kosten. Ze dachten versleuteld te kunnen communiceren met de applicatie IronChat.

De server waarover de versleutelde communicatie plaatsvond, is ontdekt nadat de politie in Oost-Nederland, in een onderzoek naar witwassen, een leverancier van de cryptofoons op het spoor kwam.

Met de cryptofoons, die duizenden euro’s kosten, kunnen alleen chatberichten worden verstuurd. Door het gebruik van een eigen computerserver die de communicatie versleutelde, werd het dataverkeer onzichtbaar voor de autoriteiten.

 

De eigenaar van het bedrijf, een 46-jarige man uit Lingewaard, en zijn compagnon, een 52-jarige man uit Boxtel, zijn aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Hun woningen en het bedrijf zijn doorzocht. Er zijn op diverse plekken in het land doorzoekingen gedaan. 

Unieke inkijk

“Deze operatie heeft ons een unieke inkijk in de criminele wereld gegeven waarin vrijuit werd gecommuniceerd over strafbare feiten”, zegt Aart Garssen, Hoofd van de Dienst Regionale Recherche in Oost-Nederland.

“Uiteraard heeft dit ook tot een aantal resultaten geleid. Zo hebben we een drugslab opgerold in Enschede. Ook hebben we in verschillende acties meer dan € 90.000 aan contant geld aangetroffen, automatische wapens en grote hoeveelheden harddrugs (o.a. MDMA en cocaïne). Daarnaast kregen we een op handen zijnde vergeldingsactie in het criminele circuit van Twente mee. Vanmorgen zijn daarvoor vier aanhoudingen verricht. Hiermee komt het totaal aantal aanhoudingen vandaag op 14”, aldus Garssen.

Toen criminelen naar aanleiding van arrestaties argwaan kregen en vermoedens van een lek onder de criminelen kregen, ontstond volgens de politie de kans op vergeldingen. „Dit hebben we in de kiem gesmoord. We hebben fors geweld kunnen voorkomen.”


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.