De Duitse overheid blijkt net als de Nederlandse overheid te hebben ontdekt dat Microsoft niet voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Uit het Duitse onderzoek blijkt dat de problemen niet alleen bij de Microsoft software voor de overheid, maar ook bij de versies voor de zakelijke markt en consumenten spelen.
Het Duitse Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) onderzoekt systeemintegriteit, logging en beveiligingsfuncties van Windows 10. Net als in Nederland zijn er ook in Duitsland problemen geconstateerd met telemetriefuncties in de software. Microsoft stuurt zonder toestemming voortdurend gebruikersgegevens naar Amerika.
De analyses van de BSI omvatten componenten zoals de Trusted Platform Module (TPM), VBS/DeviceGuard, Windows PowerShell, de Application Compatibility Infrastructure, driver management en PatchGuard.
Volgens de BSI heeft de in Windows 10 ingebouwde telemetriecomponent uitgebreide mogelijkheden om toegang te krijgen tot systeem- en gebruiksinformatie en deze naar Microsoft te sturen.
Hoewel gebruikers verschillende telemetrie niveaus kunnen instellen, is het niet mogelijk om de verzonden informatie duidelijk toe te wijzen aan deze niveaus. Windows laadt de configuratiegegevens meerdere malen per uur en wijst de bestaande telemetriebronnen dynamisch toe tijdens het gebruik.
Zelfs de configuratie van het laagst mogelijke telemetrie-niveau verhindert volgens het BSI-onderzoek de gegevensoverdracht niet volledig. Dit geldt zowel voor het niveau 0 (beveiliging) dat beschikbaar is in de Windows-edities van de onderneming als voor het minimumniveau 1 (eenvoudig) dat mogelijk is in de consumentenversies.
Een volledige preventie van het verzamelen en verzenden van telemetriegegevens door Windows is technisch mogelijk, maar voor de eenvoudige gebruiker moeilijk te implementeren, schrijft de BSI.
In het document “Analyse van de telemetriecomponent in Windows 10” (PDF/Eng.) vergelijkt BSI verschillende benaderingen met betrekking tot effectiviteit, uitvoerbaarheid en verwachte bijwerkingen.
De in detail beschreven systeeminterventies omvatten het afsluiten van bepaalde diensten, het deactiveren van zogenaamde ETW-sessies (Event Tracing voor Windows) of het onderdrukken van de communicatie met Microsoft-servers via firewallregels of DNS-manipulaties.
Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief
Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.
Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.
U kunt u ten allen tijde eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Zie de Privacy Policy en Algemene Voorwaarden van PrivacyZone.