93 procent van de datalekken wordt veroorzaakt door phishing. Dat blijkt uit het Data Breach Investigations Report (DBIR) van Verizon. Voor het rapport werden 53.000 incidenten en iets meer dan 2200 “breaches” in 65 landen onderzocht. 93 procent van de onderzochte datalekken had phishing als oorzaak.
Phishing is een vorm van oplichting waarbij de slachtoffers vaak via e-mail worden misleid. In de mail staat een link die het slachtoffer naar een valse website lokt. Zo’n e-mail lijkt te komen van een betrouwbare instantie, bijvoorbeeld een creditcardmaatschappij of een bank. Het verzoek van de oplichter is meestal om ‘de inloggegevens te controleren’.
Volgens Verizon klikt gemiddeld 4 procent van de personen die doelwit zijn van een phishingaanval op de link in de phishingmail. Verder blijkt dat veel phishingmails niet door medewerkers worden gemeld.
Slechts 17 procent van de phishingcampagnes werd doorgegeven. Uit testresultaten blijkt dat de eerste click bij de meeste phishingcampagnes na 16 minuten plaatsvindt.
De meeste mensen die op een phishinglink klikken doen dit in het eerste uur nadat het bericht is verstuurd. De eerste melding van de phishingmail, afkomstig van meer technische gebruikers, komt gemiddeld na zo’n 28 minuten, terwijl de helft van de meldingen na 33 minuten is gedaan.
Verder laat het rapport zien dat de meeste “breaches” door buitenstaanders worden veroorzaakt.
Dat geldt echter niet voor de gezondheidszorg. Daar zijn “insiders” voor de meeste datalekken en incidenten verantwoordelijk. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verlies of diefstal van laptops, opslagmedia en papieren dossiers, alsmede misbruik van bevoegdheden.
Als voorbeeld geeft Verizon het bekijken van het medische dossier van een “date” of een bekendheid die in het ziekenhuis wordt opgenomen. Iets dat onlangs ook nog in Nederland speelde toen personeel van het HagaZiekenhuis in Den Haag het medisch dossier van Barbie had bekeken.
Wat gebeurt er als u op een link in een phishing e-mail klikt?
Wanneer u gebruik maakt van zo een link, komt u terecht op een echt lijkende website. Via de website laat de oplichter u inloggen met uw inlognaam en wachtwoord of creditcardnummer. Hierdoor krijgt de oplichter uw persoonsgegevens in handen. Met alle gevolgen van dien! Het doel van de oplichter is bijvoorbeeld om met uw gegevens spullen te kopen en geld van uw rekening te halen.
Hoe herkent u een phishing e-mail?
Het is vaak moeilijk een phishing e-mail te onderscheiden van een echte betrouwbare e-mail. Toch zijn er kenmerken te noemen waaraan u een phishing e-mail kunt herkennen:
- Gerenommeerde banken, creditcardmaatschappijen en andere legitieme bedrijven vragen u nooit per e-mail om persoonlijke gegevens zoals creditcardnummer of wachtwoorden.
- Phishing e-mails spelen vaak in op uw angst opgelicht te worden, uw account kwijt te raken of op een andere dringende redenen om zo snel mogelijk te reageren.
- Een phishing e-mail is meestal onpersoonlijk: de aanhef luidt bijvoorbeeld ‘Beste klant’. Maar let op: ook gepersonaliseerde e-mail kan nog steeds nep zijn!
Kijk op de website veiliginternetten.nl voor meer achtergrondinformatie over phishing en tips om uw computer te beveiligen. De waarschuwingsdienst is een dienst van de Nederlandse overheid.
Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief
Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.
Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.
U kunt u ten allen tijde eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Zie de Privacy Policy en Algemene Voorwaarden van PrivacyZone.