Selecteer een pagina

Continental, een Duitse producent van autoonderdelen en autobanden, verbiedt zijn werknemers vanwege de Europese privacywet AVG / GDPR om social media apps zoals WhatsApp en Snapchat te gebruiken op mobiele telefoons.

Continental heeft het verbod uitgevaardigd voor alle medewerkers die waar ook ter wereld voor het concern werken. Het betreft meer dan 36.000 mobiele telefoons.

Continental heeft de beleidmaatregel dinsdag in Hannover bekendgemaakt.

Om aan de Europese privacyverordening te voldoen, zouden gebruikers van WhatsApp de toestemming van elke persoon in het adresboek afzonderlijk moeten vragen om hun gegevens met de diensten te delen. “Dit is in het dagelijks leven onvoldoende betrouwbaar en dus praktisch ongeschikt.”

Whatsapp en Snapchat zouden volgens Continental zelf maatregelen moeten treffen om te voldoen aan de Europese privacyregelgeving. De diensten hebben toegang tot persoonlijke en dus potentieel vertrouwelijke gegevens, zoals contactgegevens, waaronder ook mensen die geen gebruik maken van deze social media kanalen en dus geen toestemming hebben gegevev voor het verwerken van hun persoonsgegevens.

De bepaling die het gebruik van messenger apps verbiedt, zou kunnen worden opgeheven als de providers het veilige gebruik toestaan “in termen van gegevensbescherming al in de basisinstelling”.

WhatsApp zegt dat ook gedaan te hebben en verwijst naar de actuele gebruiksvoorwaarden. Daarin bevestigen gebruikers dat zij de contactgegevens “in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving”. Dit echter kan zo worden uitgelegd dat WhatsApp ervan uitgaat dat de gebruikers zelf toestemming hebben gekregen om de gegevens door te geven.

Continental zegt dat de applicaties de verantwoordelijkheid verschuiven naar de gebruikers. Dat vindt het bedrijf onacceptabel.

“We werken aan nul verkeersongevallen en eisen daarom ook zo’n “Vision Zero” voor dataverkeer”, aldus Elmar Degenhart, CEO van Continental. “Wij vinden het niet aanvaardbaar om eenzijdig de naleving van de wetgeving inzake gegevensbescherming over te dragen aan gebruikers.

Continental bedrijf wil de risico’s die het gebruik van Whatsapp en Snapchat op het gebied van gegevensbescherming met zich meebrengen niet dragen. Werknemers en zakenpartners moeten ook worden beschermd, vindt het concern.

Kort na de inwerkingtreding van de nieuwe privacywet AVG op 25 mei zijn al de eerste klachten over Facebook en Google bij diverse Europese toezichthouders binnengekomen.

De verordening is bedoeld om consumenten beter te beschermen en de verwerking van persoonsgegevens door bedrijven, verenigingen of autoriteiten zal veel strenger worden geregeld dan voorheen.

Consumenten moeten worden geïnformeerd over wie om welke reden gegevens verzamelt, zoals naam, adres, e-mailadres en ID-nummer, en moeten daarmee instemmen.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.