Selecteer een pagina

De Duitse regering heeft dinsdag toegegeven dat haar federale politiedienst gebruik heeft gemaakt van controversiële Israëlische spyware, bekend als Pegasus. Dat vertelden parlementaire bronnen aan persbureau AFP.

De Duitse federale politie BKA kocht de software eind 2019 van de Israëlische NSO Group, zo hoorde een parlementaire commissie achter gesloten deuren van regeringsfunctionarissen.

De bekentenis, aan AFP verteld door bronnen op de bijeenkomst, bevestigde eerdere berichten in de Duitse media als Zeit, Sueddeutsche Zeitung en de regionale omroepen NDR en WDR.

Pegasus, dat de camera of microfoon van een telefoon kan inschakelen en de gegevens kan oogsten, kwam wereldwijd onder de loep te liggen nadat in juli een lijst van ongeveer 50.000 potentiële doelwitten voor toezicht – waaronder journalisten, activisten en politici – was uitgelekt.

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn telefoon veranderd nadat zijn nummer verscheen op een lijst van potentiële doelwitten.

De Duitse parlementaire bronnen zeiden dat het BKA, dat onder het ministerie van Binnenlandse Zaken valt, de Pegasus-software “in een klein aantal gevallen” heeft gebruikt.

Het blijft onduidelijk of Duitse inlichtingendiensten de software ook hebben gebruikt.

De strenge Duitse privacywetgeving staat het verzamelen van gegevens slechts onder zeer specifieke voorwaarden toe, hetgeen het BKA ertoe heeft gebracht een versie van de software aan te schaffen waarin sommige spionagefuncties waren uitgeschakeld, zo hoorde de commissie.

Het is niet bekend welke waarborgen er eventueel waren om ervoor te zorgen dat die opties ongebruikt bleven.

Wetgever Konstantin von Notz van de Groenen noemde de Pegasus-aankoop “een nachtmerrie voor de rechtsstaat” en eiste “een volledige verklaring” van de regering van bondskanselier Angela Merkel.

Amnesty International riep op tot “dringende regels voor overheidsopdrachten die overheidsinstanties verplichten bij hun aankopen ook de mensenrechtendossiers van bedrijven in aanmerking te nemen”.

“Wij willen weten of journalisten zonder hun medeweten zijn bespioneerd en of hun bronnen nog veilig zijn,” voegde Frank Ueberall, voorzitter van de Duitse Federatie van Journalisten (DJV), daaraan toe.

Op de lijst van vermeende doelwitten van Pegasus staan ten minste 600 politici, 180 journalisten, 85 mensenrechtenactivisten en 65 bedrijfsleiders.

Het NSO heeft volgehouden dat zijn software alleen bedoeld was voor gebruik bij de bestrijding van terrorisme en andere misdrijven.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.