Selecteer een pagina

Duizenden Nederlanders kunnen door het virus GandCrab niet meer bij bestanden op hun computer komen. Het malware virus zou afkomstig zijn uit Rusland.

GrandCrab is een gijzelvirus dat 1.000 Euro losgeld – ransom – vraagt van gedupeerden. Na betaling zouden de bestanden weer worden vrijgegeven.

Cybersecuritybedrijven zagen de afgelopen twee maanden een “enorme stijging” in het aantal Nederlandse besmettingen op Windows-computers, meldt RTL Nieuws zaterdag.

De ransomware wordt onder meer verspreid via bijlagen in e-mails. Ook duikt het virus op in gratis, illegale versies van normaal gesproken betaalde software.

De ransomware wordt onder meer verspreid via bijlagen in e-mails. Ook stoppen criminelen de ransomware in betaalde software die illegaal op het internet wordt aangeboden.

Het slachtoffer denkt gratis een betaald programma te downloaden, maar tijdens de installatie worden alle bestanden gegijzeld.

Elke minuut nieuwe GandCrab-infecties erbij in Nederlandse, Duitse, Belgische en Britse computers

Elke minuut ziet de Nederlandse onderzoeker Thomas Maarseveen van cybersecuritybedrijf Steel Mountain nieuwe GandCrab-infecties. “Er zijn veel Nederlandse slachtoffers, maar je hoort er weinig over”, vertelt Maarseveen tegen RTL Nieuws.

Het is niet duidelijk hoeveel Nederlandse computers met de ransomware zijn besmet. Naast Nederlandse apparaten zouden ook veel Duitse, Belgische en Britse computers getroffen zijn.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.