Selecteer een pagina

De Europese Unie (EU) dringt er bij cybercriminelen op aan een einde te maken aan alle kwaadaardige activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van de wereldwijde Covid-19-pandemie.

De serieuze en tegelijk naïeve oproep komt van Josep Borrell, een hoge vertegenwoordiger van de EU. Alsof cybercriminelen luisteren naar de EU. Alsof cybercriminelen moreel besef hebben. Wat denkt u?

Borrell heeft aanvallen op “kritieke infrastructuren die essentieel zijn voor het beheer van deze crisis” in een op 30 april gepubliceerd persbericht als bijzonder schandalig bestempeld.

Borrell wijst op de proliferatie van “malware-distributiecampagnes, scanactiviteiten en gedistribueerde denial-of-service-aanvallen (DDoS)” sinds de uitbraak.

“Alle daders moeten zich onmiddellijk onthouden van dergelijke onverantwoordelijke en destabiliserende acties, die het leven van mensen in gevaar kunnen brengen”, voegt Borrell eraan toe.

“We hebben de hele wereld nodig om verenigd te staan in deze wereldwijde strijd tegen het virus. Het is een kwestie van menselijkheid en universeel gedeelde waarden.”

Als de oproep niet wordt opgevolgd, staat de EU klaar om “verdere cyberaanvallen te voorkomen, te ontmoedigen, af te schrikken en te beantwoorden”, aldus Borrell.

De hoge ambtenaar voegt eraan toe dat de EU en haar lidstaten de samenwerking “op technisch, operationeel, gerechtelijk en diplomatiek niveau, ook met hun internationale partners” zouden verdubbelen.

Elke serieuze cyberdeskundige weet dat de oproep van Borrell zinloos is. Lachwekkend zelfs. Het geeft aan hoe naïef de EU is.

Twee jaar na de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zou juist de EU moeten weten dat cybercriminaliteit niet gestopt kan worden met loze woorden.

Terwijl cybercriminelen als geen ander zich weten te verplaatsen in de positie van hun slachtoffers, hebben belangrijke EU bestuurders duidelijk geen idee van de motieven van cybercriminelen. Ze zouden moeten begrijpen dat ze honderden of duizenden mensen over de hele wereld vragen om hun werk te stoppen. Hun enige bron van inkomsten.

Cybercriminelen komen niet in aanmerking voor een werkloosheidsverzekering of hulp als ze hun baan opzeggen. Sommigen van hen hebben zelfs werknemers en derden die ze moeten betalen. En de meesten van hen werken niet met een morele code.

Ze zijn financieel gemotiveerd en zullen hun bedrijf niet stoppen omdat de EU dat vraagt.

In de afgelopen maanden hebben cybercriminelen de coronaviruspandemie op talloze manieren uitgebuit.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.