Selecteer een pagina

De camera’s van tientallen Brabantse bedrijven zijn volgens omroep Brabant gehackt door Russische cybercriminelen.

De beveiligingscamera van een Brabantse sportschool lekte beelden van 3-jarige sportende kinderen. De peuters werden op een Russische site gestreamd.

Omroep Brabant ontdekte dat de camera’s dag en nacht via de Russische site doorgaven wat er gebeurde in de sportschool.

 

De computer waarop de camera is aangesloten, bleek volgens Omroep Brabant onvoldoende beveiligd. Waarschijnlijk omdat het standaardwachtwoord van de fabrieksinstellingen nooit is veranderd. Hierdoor kunnen hackers makkelijk bij de beelden komen.

De voor de Brabantse sportschoolhouder pijnlijke hack maakt vlak voor de in werking treding van de privacywet AVG op 25 mei weer duidelijk hoe belangrijk het is dat organisaties de beveiliging van hun technische systemen controleren.

Volgens de nieuwe wet moeten bedrijven en instanties duidelijker en veiliger met persoonsgegevens omgaan.

De eigenaar van de sportschool riskeert hoge boetes. Zeker met de nieuwe privacyregels. “Als je die camera in huis haalt en je zonder er goed over na te denken aansluit op je wifi, dan ben je zelf de kern van het probleem”, zegt cyberdeskundige Brenno de Winter. “Als dit dan zo op een Russische site kan belanden, voldoe je niet aan de wet. Dan kun je een boete krijgen tot 4 procent van de omzet van een onderneming. Dat kan oplopen tot miljoenen euro’s.”

De eigenaar van de sportschool laat in een reactie aan Omroep Brabant weten erg geschrokken te zijn. Hij gaat direct uitzoeken waar het lek in het systeem zit en maatregelen nemen. Hij wil er verder niet inhoudelijk op ingaan.

PrivacyZone adviseert organisaties die niet weten of hun camerasystemen – webcams en beveiligingscamera’s – voldoen aan de eisen die de AVG stelt een betrouwbaar ICT-bedrijf dit te laten controleren. Hoe staat het merk of type camera bekend? Is de camera goed beveiligd?

Neem het zekere voor het onzekere. Laat de camera’s testen en neem het testverslag op in uw verwerkingsregister. Voorkom vervelende situaties zoals de Brabantse sportschoolhouder nu ervaart. Voorkom dat u negatieve publiciteit krijgt en wellicht torenhoge boetes. U bent verantwoordelijk voor uw apparatuur.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.