Selecteer een pagina

Facebook-CEO Marc Zuckerberg draait als het aan de Amerikaanse Democratische senator Ron Wyden ligt 20 jaar de gevangenis in wegens de vele datalekken waarvoor zijn bedrijf verantwoordelijk is.

Wyden komt met een voorstel om hoge gevangenisstraffen voor het management vast te leggen in de Consumer Data Protection Act.

Wyden komt met zijn wetsvoorstel in reactie op vragen uit de Amerikaanse samenleving. In het hele land worden groepsacties georganiseerd door mensen die vinden dat het onbegrijpelijk is dat bedrijven als Über, Google en Facebook op boetes na nauwelijks aangepakt worden.

Wyden loopt al jarenlang voorop bij de aanpak van cybersecurity en privacykwesties in de Verenigde Staten. Hij presenteerde zijn wetsvoorstel donderdag 8 november 2018. Er moeten volgens hem veel zwaardere sancties komen.

Consumer Data Protection Act alleen van toepassing voor grote bedrijven

De Consumer Data Protection Actzou alleen van toepassing zijn voor bedrijven die meer dan $50 miljoen omzet maken en persoonlijke informatie over meer dan 1 miljoen mensen hebben.

In het wetsontwerp wordt aanbevolen om de mogelijkheden van de Federal Trade Commission om schendingen van de privacy af te dwingen, te versterken.

Jaarlijks rapport over gegevensbescherming

De Consumer Data Protection Act eist ookdat bedrijven een jaarlijks rapport over gegevensbescherming moeten indienen. Vergelijkbaar met hoe bedrijven zoals Google en Apple vrijwillig transparantieverslagen over overheidseisen vrijgeven.

Het rapport zou moeten worden ondertekend door CEO’s, die tot 20 jaar gevangenisstraf zouden kunnen krijgen als ze tegen de FTC liegen.

Nationale Do-Not-Track site

Het wetsontwerp van Wyden introduceert ook een nationale “Do No Track” website, die een centrale pagina zou creëren voor Amerikanen om zich uit te schrijven voor het delen van gegevens via het internet.

Op dit moment, als u zich wilt afmelden voor het bijhouden van gegevens, moet iedereen dit zelf doen op elke individuele website waarvoor je je hebt aangemeld.

Apple voorstander van de nieuwe wet

Tim Cook, CEO van Apple, is voorstander van strenge privacywetgeving. Hij pleit voor een federale wet op de privacy van gegevens, met als argument dat privacy een “fundamenteel mensenrecht” is.

Google, Facebook en Amazon hebben andere ideeen over privacybescherming

Google, Facebook en Amazon hebben ook gezegd dat ze een federale wet op de privacy van gegevens ondersteunen, hoewel er een groot verschil is in wat technologiebedrijven willen en wat voorstanders van privacy willen.

Amerikaanse handelsorganisaties, zoals de Internet Association, hebben de technologiebedrijven gevraagd om vooruit te lopen op federale wetten van de Amerikaanse staat.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.