Facebook is opnieuw gehackt. Volgens de BBC claimen hackers 120 miljoen accounts in handen te hebben.
De cybercriminelen willen de gestolen accounts doorverkopen, meldt de BBC. De Britse omroep zegt met de hackers te hebben gesproken.
Facebook denkt dat de daders schadelijke browser-extensies hebben gemaakt. Zulke programmaatjes kunnen worden toegevoegd aan bijvoorbeeld Google Chrome.
Mensen die nietsvermoedend zo’n extensie installeerden, zouden de makers toegang tot hun account hebben gegeven.
„We roepen mensen op hun browserextensies te controleren en de programma’s die ze niet vertrouwen te verwijderen”, laat Facebook weten.
Facebook heeft de extensies waarvan het gelooft dat ze erbij betrokken waren niet genoemd, maar zegt dat het datalek niet zijn schuld is.
Onafhankelijke cyberexperts hebben de BBC verteld dat, als malafide extensies inderdaad de oorzaak zouden zijn, er sprake zou zijn van gedeelde verantwoordelijkheid van Facebook en de makers van de browsers, zoals bijvoorbeeld Google Chrome. Zij zijn verantwoordelijk voor het controleren van de veiligheid van extensies die via hun platform worden aangeboden.
Maar de hack is ook dan nog steeds slecht nieuws voor Facebook dat dit jaar te kampen heeft met het ene na het andere datalek. Dat wekt bepaald geen vertrouwen. En bovendien lopen er al meerdere onderzoeken tegen Facebook.
Volgens de BBC komen de meeste gedupeerden van deze hack uit Rusland en Oekraïne. Ook Britse, Amerikaanse en Braziliaanse gebruikers zouden zijn getroffen.
Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief
Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.
Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.
U kunt u ten allen tijde eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Zie de Privacy Policy en Algemene Voorwaarden van PrivacyZone.