Facebook heeft mede naar aanleiding van het onderzoek van de AP haar gegevensbeleid aangepast. Gebruikers worden nu uitgebreider geïnformeerd over:

  • de aard van de persoonsgegevens die worden verwerkt,
  • de doeleinden van deze verwerking,
  • met wie en hoe persoonsgegevens worden gedeeld, en
  • de rechtsgronden van de verwerking.

 

Facebook heeft haar gegevensbeleid aangepast na onderzoek en stevige druk van de Europese Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

“Of Facebook voldoet aan de nieuwe privacywet, zal moeten worden onderzocht in Europees verband“, zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens. “Aangezien de hoofdvestiging van Facebook in Ierland staat, heeft de Ierse autoriteit hierin de leidende rol, uiteraard in samenwerking met de andere Europese privacytoezichthouders.”

In 2017 constateerde de AP dat Facebook op twee vlakken in overtreding was:

  • Facebook heeft gebruikers niet adequaat geïnformeerd over het gebruik van hun persoonsgegevens voor gerichte advertenties; 
  • Facebook verwerkte informatie over iemands seksuele geaardheid  voor advertentiedoeleinden zonder dat gebruikers daarvoor uitdrukkelijke toestemming hadden gegeven.

Voorheen bood Facebook adverteerders de mogelijkheid om zich te richten op de seksuele voorkeur van gebruikers die zij in hun profiel kunnen aangeven. Op aandringen van de AP heeft Facebook in 2017 deze optie geschrapt voor Europese gebruikers.

Nieuw onderzoek

De AP heeft net als de andere Europese privacytoezichthouders nog vragen over het aangepaste privacybeleid, de rechtmatigheid van de verwerking van persoonsgegevens en het nieuwe privacykeuzemenu.

Sinds 25 mei 2018 is een nieuwe Europese privacywet van toepassing is, de Algemene verordening gegevensbescherming.

Onderzoeken hoeven daarom niet langer door de afzonderlijke privacytoezichthouders per land te worden opgezet, maar kunnen in Europees verband worden uitgevoerd. De Ierse privacytoezichthouder speelt in dit geval de leidende rol.

Meer actueel awareness nieuws

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.