Selecteer een pagina

Gebruikers van Google Maps moeten voortaan instemmen met het delen van hun locatie tijdens de navigatie om de app te kunnen gebruiken. Weigering van toestemming kan leiden tot beperkt gebruik van de app.

Om in de toekomst Google Maps te kunnen gebruiken, zullen iOS- en Android-gebruikers ermee moeten instemmen hun locatie te delen. Hiermee wil Google de betrouwbaarheid van real-time verkeersinformatie vergroten.

Iedereen die de mobiele app Google Maps op zijn smartphone opent, krijgt een pop-upvenster te zien waarin om toestemming voor het gebruik van gegevens wordt gevraagd.

De gebruikers moeten ermee instemmen dat de kaartendienst gegevens verzamelt om de exacte locatie van de bestuurder te bepalen en zo de snelste routes te kunnen weergeven.

De verzamelde gegevens zijn de GPS-locatie en de te rijden route. Het bedrijf stelt echter duidelijk dat de informatie anoniem wordt verzameld en niet aan andere accounts wordt gekoppeld.

Google zegt de gegevens te willen verzamelen om de betrouwbaarheid van real-time verkeersinformatie te vergroten.

Het feit dat Google locatiegegevens verzamelt, is niet nieuw. Tot nu toe werd de locatie standaard gedeeld. Gebruikers die nu bezwaar maken tegen het delen van de locatie kunnen de app echter slechts beperkt gebruiken.

Om de gratis app te kunnen gebruiken, moet nu als het ware een tegenprestatie worden geleverd. In het pop-upvenster dat verschijnt, wordt echter niet uitgelegd wat de gevolgen zijn van het weigeren van toestemming.

Zonder toestemming kan de navigatie slechts in zeer beperkte mate worden gebruikt: Dit betekent dat er zonder toestemming geen live feedback en aankondigingen van de route door middel van spraakoutput zullen komen. In plaats daarvan zal het slechts een gids van de route zijn, die stap voor stap uitlegt waar de bestuurder moet afslaan en na welke afstand.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.