Google is sinds maart 2018 op de hoogte van een groot datalek in Google Plus, meldt The Wall Street Journal. In plaats van hiervan melding te maken, werd de fout door Google bewust verzwegen, blijkt uit een intern memo.
Privédata van honderdduizenden gebruikers van het sociale netwerk Google Plus Google lagen door een lek in de software jarenlang voor het oprapen.
Curieus is dat toen Google het datalek ontdekte de hele wereld net in de ban was van het Cambridge Analytica schandaal van Facebook.
Google zou het datalek hebben verzwegen uit angst voor reputatieschade en onderzoek door toezichthouders, onthult The Wallstreet Journal op basis van anonieme bronnen en een intern memo.
Datalek Google Plus bestaat al sinds 2015
Het datalek zou afgelopen maart zijn ontdekt door Google en al sinds 2015 openstaan. Via het lek zou het mogelijk zijn geweest voor externe ontwikkelaars om privédata van honderdduizenden gebruikers te bemachtigen.
Het zou gaan om onder meer volledige namen, e-mailadressen, geboortedata, woonplaatsen en profielfoto’s. Telefoonnummers en privéberichten van het sociale netwerk zouden wel afgeschermd zijn geweest.
Google-ceo Sundar Pichai was op de hoogte
Na de ontdekking verscheen de bewuste interne memo volgens de krant op het bureau van Google-ceo Sundar Pichai. Daarin stond dat een interne commissie van juridische medewerkers had bepaald om het voorval niet te melden.
De reden zou zijn dat er geen bewijs was dat externe ontwikkelaars de gegevens ook daadwerkelijk zou hebben misbruikt.
Google Plus wordt stopgezet
Maandagavond 8 oktober maakte Google pas in een reactie bekend dat het stappen onderneemt. In een uitgebreide blogpost, wordt aangekondigd dat het consumentengedeelte van Google Plus zal worden stopgezet.
Timing van Google blogpost is opvallend
De timing van de blogpost van Google is opvallend. Exact 24 uur voordat Google tijdens een Made by Google-evenement veel nieuwe gadgets tentoonstelt en daarmee de nieuwssites overspoelt.
Google Nederland maakte dinsdagochtend bijvoorbeeld bekend de Google Home speakers in Nederland uit te brengen. Dit nieuws werd prompt door radiobulletins opgepikt. Over de hack van Google Plus werd niets vermeld.
Google Plus bestaat sinds 2011 en moest concurreren met Facebook. Het sociale netwerk is ondanks verschillende pogingen van Google qua gebruikersaantallen nooit van de grond gekomen.
Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief
Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.
Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.
U kunt u ten allen tijde eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Zie de Privacy Policy en Algemene Voorwaarden van PrivacyZone.