Selecteer een pagina

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft langzamerhand duidelijk impact op het hevig bekritiseerde privacybeleid van Google. De zoekmachine komt volgend jaar met de nieuwe privacytool Your Data.

Google zegt volgens de Amerikaanse site Wired al maanden aan de nieuwe privacytool te werken. Your Data is bedoeld om het voor gebruikers gemakkelijker te maken om te begrijpen welke gegevens Google verzamelt en de stappen die je kunt zetten om dat te controleren.

Google had de privacytool al lang kunnen en moeten hebben

Klinkt mooi en nobel van Google, maar de Amerikaanse zoekmachineproducent had volgens de AVG al lang en breed op een voor gebruikers eenvoudige manier de informatie moeten verstrekken die nu volgend jaar pas via de nieuwe tool zou moeten worden aangeboden.

Google geeft bovendien aan dat het pas sinds een paar maanden aan de tool werkt, terwijl de zoekmachinegigant net als alle andere organisaties twee jaar de tijd heeft gehad om zich op de Europese privacyregels voor te bereiden.

Your Data wordt gebruiksvriendelijk geintegreerd in Google zoekmachine

Google wil Your Data heel gebruiksvriendelijk integreren in de zoekmachine. Je kunt dan bij iedere zoekopdracht in je eigen activiteitenlogboek kijken en gegevens die geregistreerd staan verwijderen zonder naar een ander scherm te hoeven navigeren. Binnen hetzelfde scherm kun je zien welke gegevens Google over jou verzamelt.

Privacytool verandert niets aan verzamelwoede Google

Je kunt dus zien wat Google over jou verzameld heeft. De tool verandert dus niets aan de verzamelwoede van Google op zich. En juist dat verdienmodel van Google om standaard zoveel mogelijk gegevens te verzamelen wordt fel bekritiseerd.

“Het kan nooit kwaad om mensen eraan te herinneren dat hun online activiteiten worden gemonitord, maar ik weet niet zeker of iemand zich beter voelt over wat er mee wordt gedaan”, zegt Douglas Schmidt, een informatica-onderzoeker aan de Vanderbilt Universiteit die het beleid van Google voor het verzamelen en bewaren van gebruikersgegevens uitgebreid heeft bestudeerd.

Google zegt dat het soortgelijke stappen zal zetten om voor meer transparantie bij een aantal van haar andere producten te zorgen.

Gebruikers vertrouwen mooie beloften Google niet

“Veel kritiek op Google is dat ze je manieren lijken aan te reiken om dingen uit te schakelen, maar dat het eigenlijk niet het verwachte effect heeft”, zegt Schmidt bij Wired. “Ze laten mensen weten dat ze iets meer controle of kennis hebben, wat nuttig is, maar uiteindelijk komt het niet tot de kern van de zaak.”

“Veel dingen met Google beginnen met zoeken; het is een goed testbed waar we veel van onze gebruikers zien”, zegt Eric Miraglia, directeur productmanagement van Google. “Zoeken is een hulpmiddel waar mensen voor veel dingen van afhankelijk zijn als ze de dag doorbrengen, dus het gevoel dat ze controle hebben over hun eigen gegevens is echt belangrijk.”

Google heeft met privacytool Your Data geëxperimenteerd

Google heeft voor de nieuwe privacytool Your Data geëxperimenteerd met het aanbieden van informatie over gegevensbescherming in verschillende formaten zoals video, illustraties en tekst. “Het idee”, zegt Miraglia, “is om zoveel mogelijk gebruikers te helpen begrijpen welke gegevens een dienst verzamelt, waarom, en welke controleopties beschikbaar zijn.”

Als je een zoekopdracht invoert verzamelt Google bijvoorbeeld niet alleen gegevens over die zoekopdracht, maar ook op welke links je daarna aanklikt en waar je je op dat moment bevindt.

Privacyinstellingen Google zijn voor gebruikers nu onbegrijpelijk

Om die verzameling persoonlijke gegevens te bekijken en te controleren, moet je nu door de instellingenpagina’s van je Google-account navigeren. Die navigatieroute is voor de meeste gebruikers onbegrijpenlijk. De nieuwe tool Your Data toont de relevante controles straks dus direct in de belangrijkste zoekschermen, zodat er geen wrijving ontstaat tussen het willen weten en het handelen erop.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.