Selecteer een pagina

Onze smartphone is krachtiger dan de computer waarmee de NASA de Apollo raketten naar de maan stuurde en staat barstensvol gevoelige persoonsgegevens en inloggegegvens van uzelf en derden. Toch hebben veel mensen hun smartphone slecht beveiligd en daardoor overtreden ze de AVG.

Volgens het antivirusbedrijf Kaspersky heeft ongeveer de helft van de smartphonebezitters geen toegangscode ingesteld voor zijn toestel. Als het ooit in verkeerde handen valt, kan een kwaadwillende meteen naar het hoofdscherm swipen en daar apps openen, zoals internetbankieren, de mailbox en sociale media.

Kaspersky, dat overigens onlangs door de overheid in de ban werd gedaan wegens vermoedens van Russische inmenging in het bedrijf, heeft een enquête uitgevoerd onder bijna 8500 mensen in dertien Europese landen, waaronder Nederland, en in de Verenigde Staten, Australië en Israël.

Iets meer dan 48 procent van alle ondervraagden heeft een code ingesteld. Pas na het invoeren van die combinatie komen zij in het hoofdscherm terecht.

Nederland

Dat betekent dat iets meer dan de helft rondloopt met een toestel dat niet op die manier is afgeschermd. In Nederland gebruikt 50,3 procent van de ondervraagden een code. Ook in Frankrijk, België en Duitsland heeft de helft een toegangscode ingesteld.

Noorwegen doet dat het beste. Daar gebruikt 60 procent van de ondervraagden een wachtwoord, in Israël geldt dat voor slechts een kwart van de ondervraagden.

Een op de negen

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat slechts een op de negen Nederlanders foto’s en andere bestanden heeft versleuteld om te voorkomen dat anderen daar bij kunnen komen. Minder dan een kwart heeft functies tegen diefstallen ingeschakeld.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.