Selecteer een pagina

Facebook-gebruikers kunnen op deze pagina bekijken of hun informatie is gedeeld met de app ‘This Is Your Digital Life’.

In totaal werden 87 miljoen gebruikers wereldwijd getroffen door datamisbruik via de app, waaronder 90.000 Nederlanders. Op Facebook kan iedereen nu bekijken of hun data is gedeeld. Dat kan ook zijn gebeurd doordat een Facebook-vriend bij de app heeft ingelogd.

Facebook schrijft dat in zulke gevallen “waarschijnlijk” informatie is gedeeld zoals “je openbaar profiel, pagina-vind-ik-leuks, geboortedatum en huidige woonplaats”.

Om te weten wat een openbaar profiel inhoudt, kunnen gebruikers op hun persoonlijke Facebook-pagina terecht. Op dat profiel staat in de profielbanner naast ‘Activiteitlogbook weergeven’ een knop met drie puntjes. Door te kiezen voor ‘Weergeven als’ is te zien hoe de pagina er uitziet in het openbaar, dus ook voor mensen waar gebruikers niet mee bevriend zijn.

 

De app This Is Your Digital Life werd door het bedrijf Cambridge Analytica ontwikkeld. Gebruikers konden daarmee een persoonlijkheidstest doen, waarbij gegevens onder het mom van wetenschappelijk onderzoek werden verzameld.

Ondertussen werd de informatie voor commerciële doeleinden doorgespeeld naar het databedrijf. Zo kon Cambridge Analytica gedetailleerde profielen van gebruikers samenstellen, om hen op persoonlijk niveau met advertenties te benaderen. Deelnemers waren daarvan niet op de hoogte.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.