Bedrijven die de privacywet AVG / GDPR overtreden kunnen hoge boetes van 4 procent van de wereldwijde jaaromzet of maximaal 20 miljoen Euro opgelegd krijgen. Dat is heel veel geld.
Wat moet er eigenlijk met die forse boeteopbrengsten gedaan worden?
Chipkaarten producent Gemalto stelde die vraag aan 1050 Nederlanders.
Een overgrote meerderheid van 92 procent van de ondervraagden gaf aan dat een boete die een bedrijf betaalt bij gestolen persoonsgegevens niet terecht moet komen bij de overheid, maar bij de slachtoffers.
Wanneer er gevraagd wordt naar passende straffen dan scoort schadeherstel ook het hoogst: 37 procent.
De top drie wordt aangevuld met een celstraf en een boete, respectievelijk 33 procent en 24 procent.
Veel Nederlanders vinden dat wanneer de straf uit een boete bestaat, de verantwoordelijke hackers dit bedrag moeten voldoen (67 procent).
Ongeveer twee op de tien consumenten acht het gehackte bedrijf verantwoordelijk en vindt dat zij moeten opdraaien voor de boete.
Over de hoogte van het boetebedrag heerst er niet een eenduidige mening. Twee op de vijf Nederlanders vindt een bedrag tot 10.000 euro passend, 27 procent acht een bedrag tot 100.000 euro geschikt. De rest vindt dat de boete hoger moet zijn dan 100.000 euro, waar acht procent zelfs spreekt over een bedrag van meer dan 10 miljoen euro.
Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief
Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.
Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.
U kunt u ten allen tijde eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Zie de Privacy Policy en Algemene Voorwaarden van PrivacyZone.