Selecteer een pagina

Artsen op de huisartsenpost of spoedeisende hulp mogen alleen met toestemming van coronapatiënten het medisch dossier bij hun huisarts inzien via een elektronisch uitwisselingssysteem. Wie nog geen toestemming heeft gegeven, kan dat ter plekke doen. Dat mag in dit geval ook mondeling. Alleen als een patiënt niet in staat is om toestemming te geven, is inzage zonder toestemming toegestaan.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft dit laten weten in een brief aan de minister van Medische Zorg. De minister is bezig met een regeling voor tijdens de coronacrisis.

Dit plan moet het mogelijk maken om zonder expliciete toestemming van patiënten medische dossiers te raadplegen via elektronische uitwisselingssystemen, zoals het Landelijk Schakelpunt (LSP).

Aanleiding: beoordeling patiënten

Patiënten komen tijdens de coronacrisis vaak bij een andere arts terecht dan hun eigen huisarts. Bijvoorbeeld op de huisartsenpost of de spoedeisende hulp.

Die arts moet vervolgens beoordelen welke behandeling de patiënt nodig heeft. Hiervoor moet de arts weten of de patiënt een verhoogd risico loopt door bijvoorbeeld hartproblemen. Deze medische informatie staat in het dossier van de huisarts.

Die beoordeling gaat nu te langzaam, stelt de minister. Dat komt omdat artsen het medisch dossier van een deel van de patiënten niet via een elektronisch uitwisselingssysteem kunnen bekijken.

Dit mag namelijk alleen als een patiënt hiervoor vooraf schriftelijk toestemming heeft gegeven. Er is een groep patiënten die nooit een keuze heeft gemaakt. En dus geen toestemming heeft gegeven of geweigerd.

Privacy patiënten respecteren

De AP begrijpt de wens om de regels te versoepelen. Tegelijkertijd wijst de AP erop dat óók tijdens crisistijd de privacy van patiënten wel moet worden gerespecteerd.

Medische gegevens zijn gevoelige, zeer persoonlijke informatie. Op die gegevens rust het medisch beroepsgeheim van de arts. Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat zorgaanbieders uiterst zorgvuldig met hun medische gegevens omgaan.

Gevolgen voor patiënten

Door het plan van de minister verandert er niets voor mensen die al toestemming hebben gegeven of juist toestemming hebben geweigerd. In beide gevallen blijft die keuze gerespecteerd.

Daarnaast is er een grote groep mensen die nog geen keuze heeft doorgegeven. Het voorstel van de minister maakt het mogelijk dat hun medische gegevens kunnen worden uitgewisseld zonder dat zij daarvoor toestemming hebben gegeven. Het gaat daarbij niet om hun hele medische dossier, maar alleen om de professionele samenvatting.

De AP vindt dat acceptabel. Maar wel vindt de AP dat die patiënten in plaats daarvan ter plekke, op de huisartsenpost of spoedeisende hulp, toestemming moeten kunnen geven om daadwerkelijk hun medisch dossier bij de huisarts te raadplegen. Dit kan ook mondeling.

Is iemand niet in staat om ter plekke toestemming te geven? Bijvoorbeeld omdat diegene bewusteloos is? Dan mag de arts zonder toestemming van deze patiënt het medisch dossier bekijken.

Nadenken over keuze

De AP raadt mensen aan om nu goed na te denken over hun keuze, voordat zij mogelijk ziek worden. Hebben mensen eerder toestemming geweigerd? Dan moeten zij zich realiseren dat zorgaanbieders hierdoor mogelijk cruciale informatie missen, mochten zij op de spoedeisende hulp terechtkomen.

Wie eerder toestemming heeft geweigerd, kan dat namelijk niet ter plekke ongedaan maken. Het is dan onmogelijk om het medisch dossier te bekijken, omdat dit niet is opgenomen in het elektronische uitwisselingssysteem.

Dus mensen die hun keuze willen wijzigen, moeten dat vooraf doen. Dit kan via de huisarts of de website Volgjezorg.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.