Selecteer een pagina

Zelfstandige ondernemers hoeven zich op korte termijn niet meer te ergeren aan telemarketeers die hun telefoonnummers van de Kamer van Koophandel (KvK) hebben gekocht. De KvK stopt met de verkoop van telefoonnummers van zzp’ers, vof’s en maatschappen.

“De KvK wil alles doen wat binnen de wettelijke kaders gedaan kan worden om de overlast van telefonische benadering tegen te gaan”, vertelt de KvK donderdag aan NU.nl.

Klinkt nobel, maar de beleidswijziging van de KvK komt in werkelijkheid niet tot stand vanwege goede bedoelingen jegens ZZP-ers. Die klagen al jarenlang. De KvK stopt in werkelijkheid alleen maar met de verkoop van telefoongegevens aan marketingbedrijven vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

In april 2018 zei de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat de manier waarop de KvK data deelt mogelijk in strijd is met de nieuwe privacywet. Gegevens zouden alleen voor marketingdoeleinden verkocht mogen worden als de betrokkenen daar toestemming voor hebben gegeven. Dat was bij de KvK niet het geval.

 

De Kamer van Koophandel voerde tot dusver altijd als excuus aan dat ze wettelijk verplicht is om uittreksels uit het handelsregister te verstrekken zegt evenwel verplicht te zijn aan iedereen die daarom vraagt, ongeacht het doel.

Er is nu echter een oplossing gevonden om te voldoen aan zowel de AVG als de wettelijke verplichting om uittreksels uit het handelsregister te verstrekken.

De telefoonnummers worden alleen uit de online database verwijderd. Dit kan KvK op korte termijn doen, zonder dat daar een wetswijziging voor nodig is.

De KvK moet het telefoonnummer wel blijven verstrekken in andere producten, zoals het uittreksel. Dat is wettelijk vastgelegd.

Telefoonnummer opvragen nog wel mogelijk, maar fors duurder

Het uittreksel kan online ook worden opgevraagd, waardoor telemarketeers alsnog telefoonnummers kunnen verzamelen. Dan moeten die bedrijven echter veel meer voor de gegevens gaan betalen, wat de kans kleiner maakt dat dit gebeurt. Eén uittreksel van een bedrijf kost minstens 2,30 euro, terwijl een telefoonnummer in de online adressenlijst voor 7 cent gekocht kon worden.

Daarnaast maakt de KvK het technisch moeilijk om in groten getale data uit de online adressenlijst te halen met een zogeheten ‘scraper’. Daarmee wordt de kans op misbruik kleiner.

Autoriteit Consument & Markt

Partijen die gegevens afnemen, worden er voortaan op gewezen dat ze deze niet mogen misbruiken. De KVK speelt klachten door naar toezichthouders zoals de Autoriteit Consument & Markt.

Vestigingsadressen staan nog wel vermeld. Bij eenmanszaken is dit vestigingsadres soms ook het thuisadres, omdat ondernemers vanuit huis werken. Hierdoor is soms te achterhalen waar een ondernemer woont.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.