Een ex-KNO-arts van ziekenhuis Amstelland veroorzaakt een groot datalek door een Whatsappgroep met honderden patiënten aan te maken. Hij overtreedt daarmee de AVG, schendt zijn medisch beroepsgeheim en een concurrentiebeding. Een AVG-wake-upp call voor iedereen die Whatsapp nog zakelijk gebruikt.
Iedereen die zonder toestemming werknemers, klanten of patienten toevoegt aan Whatsapp overtreedt de Europese privacywet.
Veel ondernemers worstelen met het AVG-dilemma Whatsapp op zakelijke telefoons. Wat privé wel mag is zakelijk een overtreding van de privacywet.
De KNO-arts maakt met zijn Whatsappgroep honderden privé-nummers van patiënten inzichtelijk voor anderen.
Eén van zijn oud-patienten meldt bij de Amsterdamse lokale omroep AT5 het vreemd te vinden dat een arts hem benadert via zijn privételefoon.
“Je ziet van al die mensen een Whatsappfoto en ook de telefoonnummers. Dit kan echt niet. De arts schendt hiermee het medisch beroepsgeheim en de privacy van patiënten.”
Schending concurrentiebeding en medisch beroepsgeheim
De actie van de arts is niet alleen vanuit AVG-oogpunt bedenkelijk vanuit concurrentieoverwegingen. Hij probeert via de groepsapp patiënten mee te lokken naar zijn nieuwe werkgever: Acibadem International Medical Center.
In het groepsgesprek, dat de arts midden in de nacht aanmaakt met zijn privé-nummer, vertelt hij een nieuwe werkgever te hebben. De dokter plaatste volgens AT5 teksten als: “Hierdoor kunt u niet geopereerd/gecontroleerd worden in Ziekenhuis Amstelland. [Het] is uiteraard wel mogelijk dat u door mij geopereerd wordt in het International Medical Center Acibadem.”
Ook schrijft de arts dat de wachttijden bij zijn nieuwe werkgever ‘aanzienlijk korter’ zijn en dat patiënten er goed aan doen om opnieuw een verwijsbrief van de huisarts te vragen.
Solo-actie
Zijn nieuwe werkgever Acibadem zegt dat het benaderen van deze patiënten een ‘solo-actie’ is van de KNO-arts. “Wij zijn hier vooraf niet van op de hoogte gesteld en de wijze waarop dit is gebeurd past niet binnen de richtlijnen van Acibadem.”
Ziekenhuis Amstelland, oud-werkgever van de dokter, kondigt juridische stappen aan tegen de oud-werknemer. “Er zijn door de betreffende arts gegevens van onze patiënten meegenomen die binnen onze muren hadden moeten blijven.”
Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief
Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.
Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.
U kunt u ten allen tijde eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Zie de Privacy Policy en Algemene Voorwaarden van PrivacyZone.