Een leerrobot. Of een pratende pop. Kinderen vinden het prachtig. Ouders soms ook. De verleiding is groot om dit ‘slimme’ speelgoed met Sinterklaas of Kerst kado te geven. Dat is prima, maar controleer dan wel goed of het speelgoed officieel is goedgekeurd.
Voorkom dat er speelgoed wordt gekocht dat stiekum met camera’s, microfoons en gps via internet gegevens doorspeelt naar dubieuze netwerken.
Het moet eerst duidelijk zijn wat er met de gegevens uit de kinderkamer gebeurt en wie toegang heeft tot het nieuwe speelgoed van de kinderen.
Om te voorkomen dat er onopgemerkt of permanent video- en geluidsopnamen worden gemaakt en verzonden is het belangrijk dat de microfoon en camera ook kunnen worden gedeactiveerd. In ieder geval in de besturingsapp, maar bij voorkeur ook met schakelaars op het speelgoed.
Het is verstandig om de website van de fabrikant te bezoeken. Als het goed is kun je daar de gebruiksaanwijzingen alvast doornemen.
En natuurlijk ook de privacy disclaimer van de producent. Daar moet zijn vermeld waar de gegevens over het gebruik van het spel of de spelinformatie wordt opgeslagen. De server van de betreffende provider dient bij voorkeur in een EU-land te staan.
Daarnaast moeten ouders in de privacyverklaring aandacht besteden aan de argumenten die de fabrikant geeft voor het verzamelenen van informatie. Is het echt nodig om het speelgoed te kunnen laten functioneren?
Het maken van profielen op basis van gebruiksinformatie en het gebruik ervan voor gepersonaliseerde reclame voor kinderen is bijvoorbeeld verboden.
Zelfs als een stuk speelgoed niet rechtstreeks via WLAN met het internet is verbonden, moeten gebruikers er rekening mee houden dat gegevens via een besturingstoepassing naar de fabrikant kunnen stromen.
Ook de toegang tot speelgoed in een netwerk moet naar behoren worden beveiligd.
Bij Bluetooth-verbindingen, bijvoorbeeld de verbinding tussen een besturingsapp op de smartphone en het speelgoed, betekent dit dat het mogelijk moet zijn om deze verbinding te beschermen door het invoeren van een verwisselbare pincode, zodat vreemden het speelgoed niet kunnen kapen of in contact kunnen komen met het spelende kind.
Vaak is echter alleen een eenvoudige PIN-code ingesteld, die niet kan worden gewijzigd.
Of nog erger: het speelgoed maakt via Bluetooth automatisch verbinding met smartphones of tablets in de buurt.
Om ervoor te zorgen dat de verbinding kan worden beschermd, adviseren consumentenorganisaties de ouders ook hier om de website en gebruiksaanwijzingen van de fabrikant te raadplegen alvorens tot aankoop over te gaan.
Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief
Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.
Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.
U kunt u ten allen tijde eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Zie de Privacy Policy en Algemene Voorwaarden van PrivacyZone.