Ongeveer 25 procent van de ziekenhuizen en zorgverzekeraars voldoet volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog niet aan de Algemene Verordening Persoonsgegevens. Zij hebben onvoldoende verplichte informatie op de website staan en moeten dit aanpassen.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft bij 91 ziekenhuizen en 33 zorgverzekeraars gecontroleerd of zij een Functionaris Gegevensbescherming (FG) in dienst hebben.

Twee ziekenhuizen bleken niet aan die verplichting die is vastgelegd in de Algemene Verordening Persoonsgegevens te voldoen.

De twee ziekenhuizen zonder FG hebben vier weken de tijd gekregen om hier iemand voor aan te nemen.

Verplichte publicatie contactgegevens FG

 

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars zijn ook verplicht om de contactgegevens van hun AP op de website te publiceren.

In de nieuwe privacywet staat vastgelegd dat een ieder die dat wil, gemakkelijk contact moet kunnen opnemen met de FG van een organisatie.

17 ziekenhuizen en 2 zorgverzekeraars

 

Zeventien ziekenhuizen en twee zorgverzekeraars hadden deze contactgegevens niet op hun website staan.

In andere gevallen ontbrak een direct e-mailadres of doorkiesnummer.

Sinds de invoering van de privacywet AVG (Algemene verordering gegevensbescherming) op 25 mei 2018 is het de taak van de Autoriteit Persoonsgegevens om de naleving ervan te controleren.

AVG controle overheid

 

Al eerder werden overheidsorganisaties gecontroleerd op de aanwezigheid van een Functionaris Gegevensbescherming.

Overigens hoeft niet iedere medische organisatie een FG aan te stellen. Huisartspraktijken zijn bijvoorbeeld niet verplicht om dit te doen, omdat zij niet op grootschalig niveau medische gegevens verwerken.

Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.