Selecteer een pagina

Werkgevers bedenken allerlei middelen om hun organisatie tijdens de Corona crisis veilig te kunnen laten doorwerken. Daarbij mogen in geen geval medische gegevens worden verwerkt.

Het controleren van de lichaamstemperatuur van medewerkers of bezoekers is op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bijvoorbeeld verboden.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt veel vragen en klachten over werkgevers die de lichaamstemperatuur willen opnemen van werknemers of bezoekers, zoals vrachtwagenchauffeurs die goederen komen bezorgen.

Of een werknemer of bezoeker koorts heeft, valt echter onder medische gegevens, en dat is verboden terrein voor werkgevers. Zo’n maatregel is namelijk in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Volgens de privacywetgeving mag de werkgever geen inzage hebben in de medische gegevens van zijn werknemers en mag hij gezondheidsgegevens ook zeker niet opslaan. Dit is voorbehouden aan een arts.

Inzage of verwerking van medische gegevens mag ook niet als de werknemer (of bezoeker) hier toestemming voor geeft. Bovendien heeft de OR instemmingsrecht (artikel 27, lid 1k van de Wet op de ondernemingsraden (WOR)), en die zal niet zomaar instemmen met een temperatuurmeting.

Een werkgever die preventief de temperatuur wil meten, is in overtreding. Hij schendt daarmee de privacy van de werknemer. Als de werkgever de OR om instemming vraagt, zal de OR om die reden dan ook geen instemming geven voor de voorgestelde maatregel van de werkgever.

Vangt de OR signalen op dat de werkgever van plan is om een temperatuurmeting in te voeren, dan kan de OR zijn initiatiefrecht (artikel 23, lid 3 WOR) inzetten om de werkgever direct op andere gedachten te brengen.

Voert de werkgever een temperatuurmeting in zonder enig overleg met de OR, dan kan de OR zijn besluit nietig verklaren en desnoods via de kantonrechter de werkgever ertoe dwingen om van de maatregel af te zien.

Een gang naar de rechter zet echter de relatie met de bestuurder op scherp. Het is daarom wel een uiterst redmiddel als onderling overleg geen vruchten afwerpt.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.