Selecteer een pagina

Het Israëlische beveiligingsbedrijf Wiz en het Amerikaanse cybersecurityagentschap CISA raden alle klanten van de clouddienst Microsoft Azure aan hun digitale sleutel te veranderen, meldt persbureau Reuters.

Wiz ontdekte onlangs een ernstig lek in de Cosmos DB-database van Microsoft Azure. Hiermee kon het bedrijf bij sleutels komen die de toegang tot de databases van duizenden bedrijven beheren.

Het lek werd eerder deze maand gedicht nadat Microsoft was ingelicht door Wiz. Volgens Wiz heeft het lek waarschijnlijk twee jaar bestaan.

Microsoft ontkent de risico’s waar Wiz voor waarschuwt. Microsoft schrijft in een e-mail aan 3.300 klanten van Azure dat het “geen aanwijzingen heeft dat externen buiten de onderzoeker (Wiz, red.) toegang hadden”.

Onder die klanten zijn grote Amerikaanse bedrijven, waaronder olie- en gasconcern ExxonMobil en frisdrankconcern Coca-Cola.

Hoe Microsoft zeker weet dat niemand ongeautoriseerde toegang had tot de databases, zegt het bedrijf niet.

CISA vindt dat zorgelijk. Daarom raadt het agentschap alle Azure-gebruikers aan hun sleutel te veranderen, dus niet alleen de 3.300 klanten die zijn ingelicht door Microsoft.

Ami Luttwak, technologie-expert bij Wiz, sluit zich bij het advies aan. “Het is onmogelijk om volledig uit te sluiten dat het lek is misbruikt”, zegt Luttwak tegen Reuters.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.