Selecteer een pagina

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) geeft iedereen het recht om inzage te vragen in de gegevens die organisaties over hen verzameld heeft. Bedrijven zijn verplicht om binnen dertig dagen de informatie te verstrekken.

Maar hoe zit dat als het opmaken van een overzicht met alle informatie nou bijzonder veel moeite kost? Als een organisatie voor een verzoek een of meerdere werknemers diverse systemen moet laten doorspitten? Wie betaalt die kosten eigenlijk?

Kosten inzageverzoek

Slecht nieuws voor bedrijven. De kosten zijn voor hen. Ze moeten aan de AVG voldoen. Tenminste, zo staat het in de wet.

Facebook denkt daar anders over. De social media gigant weigert Michael Veale, een onderzoeker van de Britse University College London, inzage te geven in de over hem verzamelde persoonsgegevens.

Facebook zegt dat het te veel moeite kost deze informatie te verzamelen.

Veale neemt hier geen genoegen mee en heeft een formele klacht ingediend bij de Irish Data Protection Commissioner.

Ierse Autoriteit Persoonsgegegens

Facebook heeft zijn Europese hoofdkantoor in Ierland gevestigd. De Ierse Autoriteit Persoonsgegegens doet nu onderzoek naar de weigering van Facebook,
meldt The Register.

Veale stelt in de klacht te willen achterhalen of Facebook surfgedrag over hem heeft verzameld op het gebied van seksualiteit en medische onderwerpen. Vaele geeft aan de tools die Facebook hiervoor openbaar heeft gemaakt heeft gebruikt, maar dat deze onvoldoende resultaat opleveren.

‘Data buiten Facebook verzameld’

Het bedrijf weigert de opgevraagde informatie echter te verstrekken en meldt dat het te veel moeite kost de data te lokaliseren, aangezien deze buiten het sociale netwerk is verzameld. De klacht is hier ingediend, aangezien het Europese hoofdkantoor van Facebook in Ierland is gevestigd.

European Data Protection Board

De zaak wordt nu onderzocht door de Irish Data Protection Commissioner. Deze verwacht dat de zaak uiteindelijk wordt doorgestuurd naar de European Data Protection Board, aangezien de zaak betrekking heeft op grensoverschrijdende dataverwerking.

De uitkomst van deze zaak is interessant voor iedere organisatie die veel werk moet verzetten om informatie te verzamelen als er een verzoek om inzage wordt gedaan. Wat mag er van hen in het uiterste geval verwacht worden?


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.