Selecteer een pagina

De officiële NL-Alert-app blijkt eind april locatiegegevens van gebruikers gelekt te hebben. Donderdag kwam al aan het licht dat de app per abuis privégegevens doorstuurde naar de verwerker van de pushnotificaties. Het ministerie van Veiligheid en Justitie schreef aan de Tweede Kamer dat het advies is om de app te deïnstalleren.

De app verwerkt de locatiegegevens om gebruikers waarschuwingsmeldingen te versturen die zijn gebaseerd op de plek waar ze zijn. Die locatie-informatie werd echter niet afgeschermd verstuurd. Daardoor zou bijvoorbeeld een boze ex of jaloerse partner tot op de minuut kunnen achterhalen waar iemand uithangt.

Het ministerie benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat iemand het lek daadwerkelijk heeft misbruikt.

De NL Alert-app staat los van de dienst NL-Alert, en biedt aanvullende functionaliteit. Sinds de app begin maart werd gelanceerd, is hij 58.000 keer geïnstalleerd.

Het nieuwe beveiligingsprobleem staat daar los van, en werd niet genoemd in een brief aan de Tweede Kamer. “Dit nieuwe lek had natuurlijk ook in de Kamerbrief moeten staan”, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. “Dit niet melden suggereert toch dat je niet wil dat het bij het grote publiek bekend wordt.”

Achterhalen

Voor het achterhalen van iemands locatie moest eerst een uniek nummer worden achterhaald. Wie dat unieke nummer kende, kon vervolgens ongemerkt iemands huidige locatie achterhalen, op ongeveer tien meter nauwkeurig.

Corona-app

Het nieuws over de NL-Alert-app komt voor de overheid op een ongelukkig moment: er wordt gewerkt aan een app die moet helpen om corona-besmettingen op te sporen. “Dit raakt aan die discussie”, zegt Kamerlid Verhoeven van coalitiepartij D66. Ook bij de corona-app gaat het immers om in potentie privacygevoelige gegevens die worden verwerkt.

Twee weken geleden kwam aan het licht dat zeven apps die in de running waren als ‘corona-app’ slecht in elkaar zaten. De apps waren nog in de ontwikkelfase, maar waren niet goed beveiligd en slecht geprogrammeerd.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.