Er is tijdens de Corona crisis een opmerkelijke toename van cybercriminaliteit tegen vrouwen. Het betreft vooral sextortion, zeggen deskundigen.
De deskundigen denken dat de gemelde cyberaanvallen op vrouwen slechts de ,,top van de ijsberg” tonen.
“We hebben van 25 maart tot 25 april in totaal 412 echte klachten over cybermisbruik ontvangen. Daarvan waren maar liefst 396 klachten van vrouwen ernstig, (en deze) varieerden van misbruik, onfatsoenlijke blootstelling, ongevraagde obscene foto’s, bedreigingen, kwaadaardige e-mails die beweren dat hun account gehackt was, losgeldeisen, chantage en meer,” zegt de oprichter van de Akancha Foundation, Akancha Srivastava.
De organisatie werkt aan onderwijs en empowerment van mensen door kennis over cyberveiligheid over te dragen.
Srivastava zei dat ze nu gemiddeld 20-25 van dergelijke klachten per dag krijgt, terwijl het aantal voor de lockdown minder dan 10 per dag was.
Met name de meldingen van ,,sextortion” zijn gestegen.
Sextortion is het afpersen van geld of seksuele gunsten van iemand door te dreigen met het onthullen van bewijs van hun seksuele activiteit door middel van middelen zoals morphed beelden.
Onmiddellijk na de lockdown was er een stijging van het aantal gevallen van verkeerde informatie, nepnieuws en vrouwen die online worden gedupeerd wanneer ze op malware-links klikken die al hun informatie aan de telefoon krijgen, de camera en de microfoon aanzetten en hun intieme momenten vastleggen. Deze worden dan gebruikt voor chantage.
Veel vrouwen willen in deze gevallen geen officiële klachten indienen, omdat ze zich zorgen maken over het sociale stigma dat eraan verbonden is. Daarom denken de deskundigen dat de gemelde cyberaanvallen op vrouwen officiële slechts het topje van de ijsberg tonen.
Vandana Verma, oprichter van InfoSec Girls, zegt dat de mensen thuis werken en veel tijd doorbrengen op het internet en cybercriminelen daar innovatief misbruik van maken.
De cybercriminelen verzenden bijvoorbeeld specifieke phishing e-mails of thema e-mails over COVID-19 en hengelen zo naar vertrouwelijke gegevens zoals adres, telefoonnummers. Deze e-mails lijken afkomstig te zijn van betrouwbare bronnen zoals de overheid, maar zijn in werkelijkheid fake.
Daarnaast creëren de cybercriminelen valse profielen en nemen cyberpesten en online stalking momenteel toe.
De toenemende cyberaanvallen op vrouwen tonen hoe belangrijk het is om regelmatig AVG Awareness trainingen te geven. Juist actuele ontwikkelingen kunnen het besef van het belang van de AVG versterken.
Het veilig gebruiken van de digitale media, het creëren van een sterk wachtwoord en het verspreiden van bewustzijn over phishing-e-mails, nepvideo’s en het veilig delen van inhoud op het internet kan veel helpen bij het beschermen van vrouwen.
Deskundigen adviseren vrouwen om voorzichtig te zijn met sociale media. Vrouwen worden aangeraden om hun persoonlijke foto’s of gegevens niet te delen op sociale media, omdat het niet veilig is.
Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief
Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.
Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.
U kunt u ten allen tijde eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Zie de Privacy Policy en Algemene Voorwaarden van PrivacyZone.