Facebook heeft opnieuw te maken gehad met een groot datalek. Het sociale netwerk heeft toegegeven dat privé bijdragen van 14 miljoen gebruikers door een softwarefout in mei 10 dagen lang zichtbaar waren voor alle gebruikers.
In de periode van 18 tot en met 27 mei zijn bijdragen openbaar gemaakt die alleen voor je eigen Facebook-vrienden of een groep zichtbaar hadden mogen zijn.
Volgens Facebook werd de privacyinstelling voor berichten door de softwarefout zonder waarschuwing op “publiek” ingesteld, ook al hadden gebruikers eerder bijvoorbeeld alleen “vrienden” als doelgroep ingesteld.
Volgens Facebook is het probleem inmiddels opgelost en is de oorspronkelijke privacyinstelling voor het delen van berichten hersteld.
Volgens Facebook had de fout geen effect op oudere berichten.
Getroffen gebruikers worden volgens Facebook nog geïnformeerd dat zij de privacy-instellingen van hun laatste berichten moeten controleren.
Hoeveel privé-bijdragen er eigenlijk voor iedereen zichtbaar werden gemaakt, is echter onduidelijk, meldt de blog Recode. Ook is nog niet bekend of Nederlandse Facebook-leden ook door de fout zijn getroffen.
Vorig jaar stimuleerde Facebook in een reclamecampagne nog om gebruik te maken van de privacyinstellingen.
Facebook staat al maanden onder enorme druk vanwege de verwerking van persoonlijke gegevens.
Onder meer omdat de gegevens van ongeveer 87 miljoen gebruikers bij het data-analysebedrijf Cambridge Analytica waren beland en vervolgens zonder toestemming werden gebruikt voor de verkiezingscampagne van de Donald Trump.
Eerder deze week gaf Facebook ook toe dat de Chinese smartphonefabrikant Huawei toegang kreeg tot de gegevens van zijn gebruikers.
Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief
Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.
Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.
U kunt u ten allen tijde eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Zie de Privacy Policy en Algemene Voorwaarden van PrivacyZone.