Selecteer een pagina

Hackers hebben op een populair hackerforum een pakket met 3,2 miljard e-mailadressen en wachtwoorden gepubliceerd. Daaronder naar verluidt ook toegangsgegevens voor Netflix en LinkedIn. Daarom wordt gebruikers dringend geadviseerd een veiligheidscontrole uit te voeren.

De gestolen e-mailadressen en wachtwoorden staan in platte tekst en onversleuteld, vrij beschikbaar op een bekend hacker forum.

De gigantische dataset zou afkomstig zijn van verschillende lekken in de afgelopen paar jaar. “Met 3,38 miljard unieke wachtwoord- en e-mailparen is dit de grootste lekcompilatie tot nu toe,” verklaart Bernard Meyer, een beveiligingsonderzoeker bij het tijdschrift Cybernews. Samen met andere medewerkers onderzocht Meyer de gepubliceerde gegevensreeksen.

Meyer en zijn collega’s ontdekten dat de gegevensverzameling een COMP (Combination of Many Breaches)-compilatie is. Dit betekent dat niet alle gegevens nieuw zijn, maar bestaan uit inbreuken op de beveiliging van de afgelopen jaren, die nu echter collectief kunnen worden ingezien.

De gelekte gegevens zijn blijkbaar afkomstig van copmputergebruikers over de hele wereld.

Cybernews biedt gebruikers nu de mogelijkheid om te controleren of zij door dit lek zijn getroffen. Daartoe hebben de deskundigen hun eigen gegevensbank samengesteld. Gebruikers die dezelfde toegangsgegevens op verschillende platforms gebruiken, moeten deze databank controleren. Met 15 miljard datarecords bevat deze databank van Cybernews nog meer gegevens dan het zojuist uitgelekte datapakket.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.