Selecteer een pagina

Hoe zou u het vinden als Albert Heijn of Jumbo al uw gesprekken bij de kassa voortdurend zouden afluisteren? Als het functioneren van personeel op basis van een geautomatiseerd spionagesysteem beoordeeld wordt?

Patent US 10.020.004 B2 van de Amerikaanse warenhuisketen Walmart toont aan hoe ver bedrijven bereid zijn te gaan om hun winst te vergroten.

Walmart heeft patent aangevraagd voor “listening to the frontend”-technologie. Deze techniek is ontworpen om de kassa akoestisch te bewaken. Gedrag en gesprekken van klanten en medewerkers worden constant automatisch gemonitord. Doel? Klanttevredenheid en werknemersefficiëntie evalueren.

Ruis en gesprekken moeten worden geëvalueerd. De volgorde van piepen bij het scannen van de goederen wordt gebruikt om bijvoorbeeld de snelheid van de kassier te bepalen, hoe snel de zakken worden verpakt en hoeveel zakken nodig zijn van het ruisen van de zakken. Groet de medewerker de klant, is hij vriendelijk? Zijn meerdere klanten aan het praten? Dit kan wijzen op een lange wachtrij. (Denkt u nu ook aan Jumbo?)

Hoe groot is de kans dat Nederlandse bedrijven als Albert Heijn en Jumbo ook dergelijke techniek in te voeren? Hoe groot is de kans dat soortgelijke technologie al wordt gebruikt?

Veel mensen moeten er niet aan denken. Vinden het absurd. Kunnen zich niet voorstellen dat dit ooit gebeurt. Dankzij de Europese privacywetgeving GDPR / AVG is de kans daarop in Europa sinds 25 mei 2018 ook nihil.

De strenge Europese privacyregels zijn onder meer ingevoerd om duidelijke grenzen te stellen aan het gebruik van nieuwe geavanceerde technologie die ingrijpende gevolgen heeft voor onze privacy. Als klant of als werknemer.

De manier waarop Amerikaanse bedrijven streven naar klanttevredenheid is wat veel Europeanen betreft vaak overdreven. De verplichte gemaakte glimlach bij McDonald’s heeft wellicht onbewust effect op ons, maar als we er bewust bij stilstaan dat het lachen op commando is voelen we ons bedonderd.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.