Twijfel je nog over het nut van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)? Waarom? Amateuristische russische spionnen hebben nu toch wel bewezen hoe kinderlijk eenvoudig het is om gevoelige informatie te verzamelen.
Poetin en de MIVD bewijzen de Algemene Verordening Gegevensbescherming een enorme dienst.
De MIVD verhinderde op 13 april een hackaanval van de Russische geheime dienst (GROe) op de OPCW in Den Haag en gaf voor het eerst in de geschiedenis van de geheime dienst tot in detail weer hoe de spionnen hun slag hadden willen slaan.
Russische spionnen goud waard voor AVG Awareness trainingen
De gedetailleerde reportages over de aanhouding van de russische spionnen die in april in Nederland op heterdaad werden betrapt zijn goud waard voor AVG awareness trainingen.
Juist de amateuristische werkwijze maakt duidelijk hoe groot het risico van cybercrime, bedrijfsspionage en hacks is.
Diverse media schakelden ethical hackers in om uit te leggen hoe de Russische spionnen te werk hadden willen gaan. De YouTube video’s van deze nieuwsitems zullen ongetwijfeld bij menige AVG Awareness training worden gebruikt.
NOS Nieuws
Rusland staat in zijn hemd na de verijdelde hackaanval op de OPCW, zegt ethisch hacker Sijmen Ruwhof bij NOS Nieuws. Hij demonstreert het soort apparatuur dat de Russische officieren waarschijnlijk gebruikten: “Niet geavanceerd en te koop voor honderd euro.”
RTL Late Night
Ethisch hacker Rickey Gevers geeft bij RTL Late Night een demonstratie hoe een hackaanval werkt. Hij gebruikt hiervoor een speciaal apparaat en weet vanalles over de mensen uit de zaal.
Een kind kan de was doen. Wat de amateuristische mannen van de russische president Poetin doen kunnen kinderen ook.
16-jarige jongen hackt Apple
Een jongen van 16 uit Australië is via een hack meerdere keren in het computernetwerk van de Amerikaanse techgigant Apple binnengedrongen.
De jongen drong in juni 2015 voor het eerst bij Apple binnen. Hij was toen zestien jaar oud. Dat duurde tot november 2016. Apple dichtte het lek, maar in april vorig jaar slaagde de Australiër er weer in binnen te komen.
Hij werd uiteindelijk gepakt en kwam voor de rechter.
,,Wat je hebt gedaan is ernstig. Het was langdurig, verfijnd en een geslaagde aanval op de beveiliging van een groot internationaal bedrijf”, zei de rechter.
In totaal zou de tiener vanuit zijn huiskamer voor in totaal 90 gigabyte aan beveiligde informatie van het netwerk van Apple hebben binnengehaald.
Oproep Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters
Directeur Paul Koster van de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters roept bestuurders en commisarissen van bedrijven op zich via scenarioanalyse voor te bereiden allerlei vormen van cyberaanvallen. Hij doet dat naar aanleiding van een driedaagse bijeenkomst van de Britse denktank Oxford Analytica over ondermeer cybersecurity.
In een column in de Telegraaf wijst Koster op de grote risico’s die het Nederlandse bedrijfsleven loopt door cyberdreiging waar volgens hem veel te weinig aandacht aan wordt geschonken door zowel overheid als bedrijfsleven.
Geen panklaar antwoord op bedreigingen cyberrevolutie
“De Westerse overheden hebben nog geen pasklaar antwoord op de bedreigingen van de cyberrevolutie”, schrijft Koster. “Het fenomeen vraagt een totaal nieuwe aanpak tussen overheden en bedrijfsleven. Een nauwe samenwerking in de vorm van partnerships is nodig om überhaupt de ontwikkelingen bij te houden.”
Werknemers worden nauwelijks aangesproken op het naleven van de Europese privacyregels
Ondanks alle berichten over spionage door russen en hacks bij Facebook en Apple leeft de AVG nog steeds niet bepaald op de werkvloer. Werknemers worden nauwelijks aangesproken op het naleven van de Europese privacyregels. Werknemers spreken collega’s wel aan op het verzaken van huishoudelijke taken op kantoor.
Slechts 10 procent van de werknemers is al eens aangesproken op onzorgvuldige omgang met privacygevoelige informatie, blijkt uit onderzoek van Fellowes onder ruim 7000 respondenten uit zeven Europese landen,
waaronder Nederland.
15 onafhankelijke Europese privacydeskundigen onderzoeken handelspraktijken van Amazon, Ebay, Google en Facebook
Grote internetbedrijven als Amazon, Facebook, Ebay, Google en Microsoft worden volgens de Europese Commissie nauwlettend gevolgd door onafhankelijke Europese privacydeskundigen.
“Platforms en zoekmachines zijn belangrijke kanalen voor Europese bedrijven om consumenten te bereiken”, aldus Mariya Gabriel, commissaris voor digitale zaken. “Maar we moeten ervoor zorgen dat ze geen misbruik maken van hun macht om hun professionele gebruikers te schaden.”
Hoogste tijd voor privacybeleid en een awareness training
Het wordt langzamerhand echt de hoogste tijd dat we met elkaar wakker worden. Voldoet jouw organisatie al aan de AVG? Is er al een AVG Awareness training gegeven? Wordt die training ook regelmatig herhaald?
Nee?
Neem nu contact met PrivacyZone op! Uitstel heeft geen zin. Iedere organisatie moet hoe dan ook aan de AVG voldoen.
Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief
Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.
Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.
U kunt u ten allen tijde eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Zie de Privacy Policy en Algemene Voorwaarden van PrivacyZone.