Wachtwoorden verzinnen en herinneren is voor veel mensen een drama. Zodra je denkt dat je het veiligste wachtwoord aller tijden hebt gevonden, verschijnt de waarschuwing: Het is te kort, bevat geen speciaal teken, er ontbreekt een nummer.
Veel mensen worden gek van die meldingen. Ze ergeren zich er mateloos aan. Negeren vervolgens 1, 2, 3 alle waarschuwingen voor cybercrime en gebruiken gewoon een standaard gemakkelijk te onthouden – en te kraken – wachtwoord. Onder het mom van: ‘dat zien we dan wel weer’ of – tegen beter weten in – ‘ik heb niets te verbergen’.
Een jaar na de invoering van de privacywet lijken alle awareness campagnes vrijwel geen impact te hebben gehad. Het British National Cybersecurity Center (NCSC) heeft een lijst met de 100.000 populairste wachtwoorden gepubliceerd, gebruikmakend van gegevens van wereldwijde gegevenshacks.
Hoor jij bij de risicogroep?
Het wachtwoord “123456” leidt de lijst. De combinatie van cijfers kwam 23 miljoen keer voor in de verzamelde gegevens.
De tweede plaats gaat naar de creatieve uitbreiding: “123456789”.
Ook populair, en bijzonder gemakkelijk te onthouden, is het wachtwoord van 3,6 miljoen mensen: “wachtwoord”.
Opvallend waren ook de namen van verschillende muziekgroepen zoals “Blink 182”, “50cent” en “Eminem”.
Superman en Batman zijn populairder onder superhelden dan Spiderman.
Romantiek wordt van plaats 14 met “iloveyou” – even later volgen “prinses”, “kusme”, “onelove” en “titanic”.
De onderzoekers ontdekten ook dat namen allesbehalve geschikt zijn. “Ashley’ is de meest voorkomende vrouwelijke voornaam, terwijl ‘Michael’ triomfeert in de mannelijke wachtwoord variant. Ik ben benieuwd naar de Nederlandse voornamen die populair zijn als wachtwoord.
Voor het onderzoek werkte de Britse organisatie samen met de Australische cyberbeveiligingsexpert Troy Hunt, bekend van de website “Have I Been Pwned? Zo kunnen gebruikers testen of hun e-mailadres in verband met datalekken wordt weergegeven.
Awareness waarschuwing
Staat jouw wachtwoord in de hitlijst van cybercriminelen? Wordt dan eindelijk wakker. Houd je zelf niet langer voor de gek. Je laat de sleutel van je huis, fiets of auto toch ook niet gewoon in het slot zitten? Zorg eindelijk eens voor dat je onveilige wachtwoorden vervangen worden door veilige inloggegevens. Liefst ook double optin. Moeilijk? Welnee. Gebruik goede wachtwoord management software als ‘Last Pass’ of ‘Bitwarden’. Dan wordt het verzinnen en onthouden van moeilijke wachtwoorden een fluitje van een cent.
Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief
Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.
Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.
U kunt u ten allen tijde eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Zie de Privacy Policy en Algemene Voorwaarden van PrivacyZone.