Selecteer een pagina

SamSam ransomware vormt een steeds grotere bedreiging voor veel organisaties. Het betreft ingenieuze software waarmee cybercriminelen binnendringen in systemen en dan maandenlang stilletjes hun grote slag voorbereiden.

Tientallen Nederlandse bedrijven zijn volgens het cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT inmiddels getroffen door deze gijzelsoftware die sinds 2015 operatief is. Het aantal slachtoffers neemt de laatste tijd toe.

De SamSam ransomware is volgens Amerika ontwikkeld door twee Iraanse ingenieurs. Beiden zijn bekend.

De cybercriminelen die met SamSam werken eisen soms tot honderduizenden Euro’s losgeld (ransom) om de blokkade van computers en netwerken weer vrij te geven. Het losgeld moet betaald worden in Bitcoin.

Hoe werkt SamSam?

SamSam werkt anders dan eerdere gijzelsoftware, zoals WannaCry en GandCrab. Die sloegen meteen na besmetting toe, vergrendelden bestanden en eisten losgeld.

De makers van SamSam wachten en loeren eerst. Ze kijken waar ze zijn binnengekomen en of ze dieper in de systemen kunnen doordringen, om zo meer schade aan te richten. Daarna verwijdert of saboteert SamSam in alle stilte de back-ups, om te voorkomen dat een bedrijf de besmetting ongedaan kan maken.

Pas als dat is gebeurd, slaat SamSam toe en worden de bestanden vergrendeld.

“Dit is een nieuwe trend. Ze gaan echt geraffineerd en zorgvuldig te werk, om de kans zo groot mogelijk te maken dat een slachtoffer geen andere optie heeft dan te betalen”, zegt onderzoeker Frank Groenewegen van Fox-IT.

Doordat computersystemen gericht worden gegijzeld, kunnen de makers een hoger losgeld eisen dan bij andere besmettingen.

“Soms weten ze zelfs hoeveel geld een bedrijf op de rekening heeft staan”, zegt Groenewegen. “Die informatie kunnen ze gebruiken om de hoogte van het losgeld te bepalen. Bedrijven die niet genoeg geld hebben, gaan ze niet lastigvallen. Die zijn de moeite niet waard, dan gaan ze weg.”

In 2017 werden tienduizenden computers in bijna honderd landen getroffen door de gijzelsoftware WannaCry.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.