Banken mogen betaalgedrag klanten niet gebruiken om gepersonaliseerde reclame te tonen

ING mag niet zomaar het betalingsverkeer van klanten analyseren om op basis van de gegevens gepersonaliseerde reclame te tonen. Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Nederlandse privacywaakhond kenbaar gemaakt aan de Nederlandse Vereniging van Banken.

ING heeft onlangs bekendgemaakt gepersonaliseerde reclame te willen tonen aan klanten die online hun afschriften bekijken. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens werken andere banken inmiddels aan soortgelijke opties.

De banken overtreden volgens de AP de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) als zij hun plannen doorvoeren.

Onder de privacywetgeving mogen persoonsgegevens in eerste instantie alleen verwerkt worden voor het oorspronkelijke doel. In het geval van transacties gaat het om gegevens die nodig zijn om van een betaalrekening gebruik te kunnen maken.

Een uitzondering is mogelijk als klanten vooraf expliciet om toestemming wordt gevraagd. Bij ING is dat niet het geval: gebruikers moeten juist aangeven dat zij niet wensen dat hun gegevens voor reclame worden gebruikt.

AP-woordvoerder Gras zegt dat de privacyregels omtrent transactiegegevens op dit moment voor alle banken gelden. “Als partijen hun gedrag niet aanpassen, kan de AP optreden.”

Rabobank anonymiseert klanten cryptografisch

IBM Research gaat samen met de Rabobank vanaf 25 mei cryptografische pseudoniemen voor klanten gebruiken om te voldoen aan de Algemene Wet Bescherming Persoonsgegevens (AVG).

De AVG is een groot uitdaging voor elk multinationaal bedrijf dat de persoonsgegevens van klanten moet beschermen en hen tegelijkertijd controle moet geven over hun persoonsgegevens.

IBM Research gebruikt nu cryptografie om terabytes aan klantgegevens van de Rabobank te transformeren en deze klanten pseudoniemen te geven.

Rabobank en IBM Services zijn al jaren met het pseudoniemproject bezig. Applicaties en platforms zijn inmiddels geconverteerd en uiteindelijk zullen alle betaalapplicaties en ook andere bankfuncties worden geconverteerd.