Europese toezichthouders zouden los van e-privacywet willen beginnen met geautomatiseerde controles op cookies en tracking

Volgens de Duitse site Golem willen Europese toezichthouders vooruitlopend op de e-privacywet binnenkort op basis van de AVG al handhavend gaan optreden tegen bedrijven die zich niet houden aan bestaande regels voor cookies en tracking.

Europese toezichthouders, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in Nederland, zijn volgens Golem van plan in november in onderling overleg een besluit te nemen over controles op naleving van de cookieregelgeving.

Golem baseert deze conclusie op informatie van de toezichthouders in de Duitse deelstaten Beieren en Niedersachsen en het Duitse ministerie van Economische zaken.

Handhaving cookieregels kan ook zonder e-privacywet al op basis AVG

De toezichthouders zouden in onderling overleg hebben vastgesteld dat zij op basis van de AVG nu al de mogelijkheid hebben om te handhaven. Ook zonder de e-privacywet.

In november vindt er weer gezamenlijk overleg van de Europese toezichthouders plaats. Dan zou dit punt op de agenda staan.

De Autoriteit Persoonsgegevens van de Duitse deelstaat Beieren (Bayerisches Landesamt für Datenschutzaufsicht) gaf volgens Golem in april 2018 al aan dat het gebruik wil maken van geautomatiseerde opvragingen van internetpagina’s om te controleren of de dienstverleners daadwerkelijk toestemming van de gebruikers krijgen. Tot op heden is dat nog niet gebeurd.

Politiek en ondernemers zijn de regie kwijt

Als de toezichthouders inderdaad vooruitlopend op de e-privacywet al willen gaan handhaven is dat een fikse streep door de rekening voor veel politici en bedrijven. Ze zijn de regie kwijt.

De ontwikkeling lijkt haaks te staan op de opdracht die het kabinet van een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gekregen na een motie van regeringspartij VVD.

Het kabinet moet de bureaucratische impact van de beoogde nieuwe Europese e-privacyregels op het bedrijfsleven nog eens onderzoeken.

Negatieve economische effecten e-privacywet

Ondernemersorganisaties in heel Europa waarschuwen al maandenlang voor negatieve effecten van de wet. Ondernemers worstelen nu al met de AVG.

En de ondernemers vrezen dat de Europese privacytrein doordendert zonder rekening te houden met de belangen van bedrijven en de impact op de economie.

De Europese toezichthouders geven nu eigenlijk aan dat zij ook zonder de e-privacywet al kunnen optreden. Dat kan op basis van de Telecomwet waarin al veel zaken zijn vastgelegd die ook in de e-privacywet zouden moeten komen.

Waarom moet er dan een nieuwe wet komen?, kun je je afvragen.

De e-privacyverordening (ePV) heet voluit: “Verordening van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de eerbiediging van het privéleven en de bescherming van persoonsgegevens in elektronische communicatie, en tot intrekking van Richtlijn 2002/58/EG (richtlijn betreffende privacy en elektronische communicatie)”.

Het is een Europese verordening die de e-privacyrichtlijn (Richtlijn 2002/58/EG) moet vervangen, omdat zij beter zou zijn afgestemd op de nieuwe technologische realiteit.

De aanpassingen omvatten onder andere verbetering van de beveiliging en vertrouwelijkheid van communicatie, het definiëren van duidelijkere regels over volgtechnologieën zoals cookies en meer harmonisatie tussen de lidstaten.

E-privacywet krijgt voorrang boven AVG

De e-privacyverordening is bedoeld als zogenaamde lex specialis bij de AVG. Een lex specialis (Latijn voor bijzondere wetgeving) is een wet, die voorrang krijgt boven de algemene wetgeving (de lex generalis). 

De e-privacyverordening geeft meer invulling aan de algemene AVG regels door ze toe te passen en te specificeren als het specifiek gaat om elektronische communicatiegegevens die als persoonsgegevens worden aangemerkt. 

Trackingtechnologie en direct marketing

De nieuwe e-privacyverordening richt zich op bedrijven die online communiceren, gebruik maken van tracking technologieën en direct marketing.

Het startpunt is de AVG, maar in de specifieke gevallen waarin een organisatie te maken heeft met elektronische communicatiegegevens zal de e-privacyverordening leidend zijn.

E-privacywet had eigenlijk tegelijk met AVG van kracht moeten worden

Eigenlijk had de E-privacywet in mei 2018 in werking moeten treden op hetzelfde tijdstip als de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Maar tot op heden zijn de EU-lidstaten het nog steeds niet eens kunnen worden over een gemeenschappelijk standpunt.

Volgens de toezichthouders moet daarom worden voldaan aan de eisen van de AVG en niet langer aan de bepalingen van de Telecomwet, waar de cookierichtlijn nu bijvoorbeeld nog onder valt.

Bedrijven vrezen hoog inkomstenverlies

Internetbedrijven in heel Europa lobbyen al maandenlang tegen de plannen.

Mediabedrijven vrezen dat de reclame-inkomsten sterk zullen dalen omdat gepersonaliseerde reclame bemoeilijkt zal worden door de verplichting om goedkeuring te verkrijgen voor het volgen (tracking) van website bezoekers.

Als tracking moeilijker wordt wordt het voor ondernemers moeilijker om doelgroepen efficient en effectief te bereiken. Zij realiseren dan minder omzet. En omdat de online reclame minder goed werkt zullen ze minder gaan adverteren, is de verwachting.

‘Alleen mediabedrijven met inlogmodel hebben nog bestaansrecht’

Mediabedrijven gaan ervan uit dat alleen aanbieders met inlogmodellen na invoering van de e-privacyregels nog een kans hebben op de reclamemarkt.

De lobby van bedrijven in heel Europa tegen de e-privacywet lijkt effect te hebben. Het Nederlandse kabinet heeft dus opdracht gekregen er nog eens goed naar te kijken.

Dat is ook in Duitsland gebeurd, waar grote uitgevers als Axel Springer en Bertelsmann veel invloed hebben op de politiek.

Politiek kan zich in verband met regionale, nationale en Europese verkiezingen geen conflict met media en bedrijfsleven veroorloven

De regeringspartijen CDU/CSU en SPD kunnen zich gelet op de wankelijke positie waarin zij op basis van polls en aardverschuivingen na de recente verkiezingen in Beieren geen conflict met de media, bedrijfsleven en publiek veroorloven.

Brussel is niet populair. De negatieve reacties op de Algemene Verordening Gegevensbescherming zeggen voldoende.

De Duitse regering verwerpt de huidige voorstellen van het Europees Parlement en de Europese Commissie. Nederland heroverweegt de voorstellen.

De e-privacywet wordt waarschijnlijk over de Europese verkiezingen heen getild

De e-privacyverordening had aanvankelijk dus tegelijk met de AVG op 25 mei 2018 moeten worden gelanceerd. Daarna werd gezegd dat het iets later zou worden. Uiterlijk eind dit jaar. Dat gaat zeker ook niet lukken.

Gelet op de problemen rond Brexit en de politieke onrust in bijna alle Europese landen willen veel politici er niet nog een hete aardappel bij hebben.

Volgend jaar Europese verkiezingen

Bovendien komen er volgend jaar Europese verkiezingen aan. De verwachting is dan ook dat een definitief besluit over de e-privacywet wordt door geschoven tot na de Europese verkiezingen.

Daar lijken de Europese toezichthouders dus niet op te willen wachten.

Impact e-privacywet (EPR) groter dan AVG? Kabinet moet gevolgen opnieuw onderzoeken

Het kabinet moet nog eens kritisch kijken naar de samenloop van de e-privacywet (EPR) waar op dit moment in Brussel aan gewerkt wordt en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van die strekking van de VVD.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat de VVD-motie over e-privacy is aangenomen door de Tweede Kamer.

“Conflicterende wetgevingssystematiek, niet technologie-neutrale onderdelen en nét verschillende definities gaan het ondernemen met persoonsgegevens nog complexer maken dan nu met de AVG”, zeggen de ondernemingsorganisaties.

Bereik van de EPR

Een van de probleempunten is volgens VNO-NCW en MKB-Nederland dat opnieuw zwaar geleund wordt op toestemming van de gebruiker om bepaalde gegevens te kunnen verwerken.

“Nog veel meer ‘ja klikken’ zoals we nu al kennen van de cookies.”

Maar waar bij de AVG de noodzaak van toestemming afhangt van de grootte van privacyrisico’s, de reden van verwerking en de verwachtingen van de klant, wordt dit bij de EPR weer losgelaten.

VNO-NCW en MKB-Nederland verwachten dat het bereik van de EPR over een paar jaar wel eens groter zou kunnen zijn dan de AVG. De wet zou volgens de ondernemersorganisaties negatieve gevolgen hebben voor de toekomst van e-health, mobiliteit, slimme steden en smart energy.

20 grote Duitse bedrijven willen dominantie Google en Facebook doorbreken met nieuw inlogsysteem. 35 miljoen Duitsers doen al mee

Op veel websites kun je tegenwoordig inloggen met een account van Google of Facebook. Dat is handig, omdat je dan niet voor iedere site apart inloggegevens hoeft te onthouden.

Een keer inloggen via het Google of Facebookaccount is voldoende. Een cookie zorgt ervoor dat het inloggen daarna vrijwel automatisch gaat.

Google en Facebook verzamelen nog meer informatie over jou

Maar er kleeft ook een groot nadeel aan dit gemak. Google en Facebook verzamelen zo nog meer informatie over jou en kunnen je zo nog beter manipuleren met advertenties.

En er is een ander groot commercieel nadeel voor Europese ondernemers. Amerikaanse online hightech multinationals als Google en Facebook krijgen steeds meer kennis en macht over Europese verdienmodellen.

Met name in Duitsland wordt al jarenlang kritiek geuit op de gigantische invloed die Google en Facebook hebben op andere bedrijven.

Duitse bedrijven willen eind maken asn dominantie Google en Facebook

Een alliantie van 20 Duitse media, e-commerce, agentschap ISP-bedrijven wil een eind maken aan de macht van de Amerikaanse internetbedrijven. Zij lanceert over twee weken een uniform loginsysteem voor online diensten, websites en webshops.

De Duitse bedrijven willen met hun systeem consumenten volledige controle geven over de instellingen voor privacy- en toestemming voor alle sites waar ze zich op hebben aangemeld.

Het is de bedoeling om het systeem voor heel Europa open te stellen, te beginnen met de partners van de alliantie die al vestigingen buiten Duitsland hebben.

Overzicht Duitse bedrijven die zich hebben aangesloten bij login-alliantie

De Duitse commerciele omroepen ProsiebenSat.1 en RTL groep namen samen met een ISP genaamd United Internet in 2017 het initiatief tot de alliantie. Sindsdien hebben zich meer Duitse bedrijven aangesloten, waaronder de uitgeverijen Spiegel en Gruner+Jahr, de regionale uitgeverij Ippen Digital en de nationale krant Süddeutsche Zeitung.

Ook de E-commerce bedrijven Otto Group, C&A, C&A, Zalando, Conrad Elektronik, Douglas, Scout24 en pakketdienst DPD, samen met media-agentschappen GroupM Germany en Pilot Gruppe hebben zich aangesloten bij de alliantie.

In maart 2018 heeft de alliantie een not-for-profit Europese NetID Foundation opgericht, een neutrale organisatie die toezicht zal houden op het uniforme ID systeem.

Ook van belang in verband met e-privacyverordening

Het Duitse initiatief is voor met name mediabedrijven ook interessant met het oog op de nieuwe e-privacyverordening die binnen afzienbare tijd in Europa van kracht wordt.

De ePrivacy wet beperkt de mogelijkheid om cookies van derden te gebruiken voor het volgen van advertenties drastisch. Dat heeft grote impact op het verdienmodel van uitgevers en omroepen.

Oplossing voor impact anti-tracking maatregelen browsers voor media en adverteerders

Ook andere anticookie-ontwikkelingen hebbeb impact. Zoals anti-tracking systemen die mkmenteel worden ingepast in browsers als Safari, Firefox en Opera. Hierdoor kunnen bezoekers van websites niet meer gevolgd of geïdentificeerd kan worden door uitgevers of de digitale markt.

Het Duitse inlogsysteem biedt de deelnemende bedrijven de mogelijkheid om geheel volgens de regels van de Europese privacyverordening en de e-privacywet toch de mogelijkheid om gebruikers commercieel te volgen.

Consumenten bepalen zelf wat ze delen en met wie

Via de instellingen in het systeem kunnen consumenten zelf kiezen welke gegevens ze willen delen en met wie.

Uitgevers die gebruik maken van platforms voor toestemmingsbeheer kunnen deze toestemmingsignalen doorgeven aan partners in hun digitale reclameketen.

35 miljoen Duitsers beschikken al over nieuwe Unified ID

Prosiebensat.1, RTL en United Internet hebben hun bestaande geregistreerde klanten geüpgraded met de unified ID en login. Dat betekent dat er nu al 35 miljoen mensen zijn die over de NetID login beschikken.

Dat is ruwweg 60 procent van de Duitse online bevolking, die volgens Statista uit ongeveer 60 miljoen mensen bestaat.

Vanaf half oktober beginnen alle partners in de Duitse alliantie met een campagne die het gebruik van het nieuwe inlogsysteem promoot.

Duitse inlogsysteem initiatief is niet nieuw. Waarom lukt het nu wel?

Het initiatief van de Duitsers is niet nieuw. Meerdere Europese bedrijven hebben al geprobeerd om de dominatie van Facebook en Google te doorbreken. Tot dusver zonder succes.

De Duitse aanpak zou echter wel eens kans van slagen kunnen hebben. De timing lijkt perfect. Mede dankzij de Europese privacywetgeving en de actuele schandalen rondom Facebook.

De Duitse aanpak is ook anders. Er is dit keer geen strategisch belang van een alleenstaand zelfstandig commercieel bedrijf. Dat is dan bij veel andere allianties wel het geval.

Mediabureaus, adverteerders of leveranciers hebben geen toegang tot directe klantgegevens

Mediabureaus, adverteerders of leveranciers hebben in het Duitse systeem geen toegang tot directe klantgegevens en maken geen deel uit van de daadwerkelijke unified login-implementatie.

In plaats daarvan betalen zij een jaarlijkse vergoeding om deel te kunnen nemen aan comités waarin de toekomstige eisen voor het systeem worden besproken.