Facebook opnieuw in opspraak vanwege commercieel misbruik bijzondere persoonsgegevens

Facebook overtreedt volgens de Britse krant The Guardian en de Danish Broadcasting Corporation de nieuwe privacywet op grove wijze met zijn advertentiesysteem. Adverteerders blijken gericht te kunnen adverteren op basis van bijzondere persoonsgegevens van Facebookgebruikers.

Het betreft bijvoorbeeld doelgroepen die interesse hebben in onderwerpen als homoseksualiteit, islam en liberalisme.

In de Algemene Verordening Gegevensbescherming worden ras, etniciteit, politieke voorkeur, religie, seksleven en seksuele voorkeur gezien als bijzondere persoonsgegevens die door bedrijven niet verwerkt mogen worden voor commeciele doeleinden.

Facebook maakt duidelijk commercieel misbruik van de gevoelige informatie die leden van het social media platform delen. Facebook riskeert daarmee zeer forse boetes die tientallen miljoenen kunnen bedragen.

Facebook laat in een statement weten dat de manier waarop het deze informatie aanbiedt gewoon in overeenstemming met de relevante regelgeving is. Het classificeren als de interesses van een persoon is, zo stelde het, iets anders dan het classificeren van persoonlijkheidstrekjes.

Meer actueel awareness nieuws

Autoriteit Persoonsgegevens verbiedt registratieplicht prostituees in Utrecht

De gemeente Utrecht mag van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geen gegevens over het seksuele leven van raamprostituees opnemen in een register. De AP is van oordeel dat de registratieplicht van raamprostituees door de gemeente Utrecht in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens.

De gemeente Utrecht wilde raamprostituees verplichten zich te registreren bij het bevoegd gezag als zij als prostituee in een raamprostitutiebedrijf willen werken.

De gemeente Utrecht ziet de registratieplicht voor raamprostituees als een belangrijke maatregel bij de bestrijding van mensenhandel.

In verband met de Algemene Verordening Gegevensverwerking moest de gemeente Utrecht voor het verwerken van bijzondere persoonsgegevens zoals ras- en gezondheidsgegevens van raamprostituees ontheffing vragen bij de AP.

Registratieplicht

De Autoriteit Persoonsgegevens is van oordeel dat het verwerken van gegevens over het seksuele leven van personen een grote inbreuk kan hebben op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen.

Het is daarom verboden op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens, tenzij sprake is van een wettelijke grondslag waarop de gemeente zich kan baseren.

Volgens de AP heeft de gemeente niet aannemelijk kunnen maken dat zij een beroep kan doen op de grondslag algemeen zwaarwegend belang.

Ontheffingsverzoek

De AP ziet daarnaast geen grond om het ontheffingsverzoek om bijzondere persoonsgegevens (gegevens over ras en gezondheid) van raamprostituees te honoreren.

Er is namelijk geen wetsvoorstel in de maak dat de structurele verwerking waarvoor ontheffing wordt verzocht, zal gaan regelen. Hierdoor is het verlenen van een ontheffing door de AP niet aan de orde.

Vervolgprocedure

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend, kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit beroep instellen tegen dit besluit bij de rechtbank.

Meer actueel awareness nieuws