Selecteer een pagina

De Taliban hebben biometrische HIIDE apparatuur van het Amerikaanse leger in beslag genomen die zou kunnen helpen bij de identificatie van Afghanen die coalitietroepen hebben geholpen, zo hebben huidige en voormalige militaire functionarissen aan The Intercept verteld.

HIIDE is de afkorting voor Handheld Interagency Identity Detection Equipment.

HIIDE-apparaten bevatten biometrische identificatiegegevens zoals irisscans en vingerafdrukken, alsmede biografische informatie, en worden gebruikt om toegang te krijgen tot grote gecentraliseerde databanken.

Het is onduidelijk in hoeverre de biometrische gegevensbank van het Amerikaanse leger ook gegevens van Nederlanders bevat.

De apparaten werden vorige week tijdens het offensief van de Taliban in beslag genomen. Dat zeggen een functionaris van het Joint Special Operations Command en drie voormalige Amerikaanse militairen, die allen vrezen dat de gevoelige gegevens die ze bevatten door de Taliban kunnen worden gebruikt.

Hoewel het door het Amerikaanse leger werd aangeprezen als een middel om terroristen en andere opstandelingen op te sporen, werden biometrische gegevens over Afghanen die de VS bijstonden ook op grote schaal verzameld en gebruikt in identificatiekaarten, aldus bronnen.

“We verwerkten duizenden locals per dag, moesten identificeren, vegen voor zelfmoordvesten, wapens, intel verzamelen, enz.”, legt een Amerikaanse militaire aannemer uit. “HIIDE” werd gebruikt als een biometrisch identificatiemiddel om de lokale bevolking te helpen identificeren die voor de coalitie werkte.”

Een woordvoerder van de Defense Intelligence Agency verwees vragen door naar het Office of the Secretary of Defense, dat niet reageerde op een verzoek om commentaar.

Een veteraan van de speciale operaties van het leger zei dat het mogelijk is dat de Taliban aanvullende instrumenten nodig hebben om de HIIDE-gegevens te verwerken, maar uitte zijn bezorgdheid dat Pakistan daarbij zou helpen.

“De Taliban heeft niet de uitrusting om de gegevens te gebruiken, maar de ISI wel,” zei de voormalige speciale-operatiemedewerker, verwijzend naar de Pakistaanse spionagedienst, de Inter-Services Intelligence. Het is bekend dat de ISI nauw samenwerkt met de Taliban.

Het Amerikaanse leger maakt al lang gebruik van HIIDE-apparatuur in de wereldwijde strijd tegen terreur en gebruikte biometrische gegevens om Osama bin Laden te helpen identificeren tijdens de inval in zijn Pakistaanse schuilplaats in 2011.

Volgens onderzoeksjournaliste Annie Jacobsen had het Pentagon zich ten doel gesteld biometrische gegevens van 80 procent van de Afghaanse bevolking te verzamelen om terroristen en criminelen op te sporen.

“Ik denk niet dat iemand ooit heeft nagedacht over de privacy van de gegevens of over wat er moet gebeuren als het [HIIDE] systeem in verkeerde handen valt,” zei Welton Chang, hoofd technologie van Human Rights First, zelf een voormalige inlichtingenofficier van het leger.

“In de toekomst moet het Amerikaanse militaire en diplomatieke apparaat goed nadenken of het deze systemen wel opnieuw wil inzetten in zo’n penibele situatie als Afghanistan.

Het ministerie van Defensie heeft ook geprobeerd de door HIIDE verzamelde biometrische gegevens te delen met andere overheidsinstanties, zoals het Federal Bureau of Investigation en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

In 2011 bekritiseerde het Government Accountability Office het Pentagon omdat het niet genoeg deed om ervoor te zorgen dat deze andere bewakingsagentschappen gemakkelijk toegang hadden tot de informatie, en waarschuwde dat het leger “het vermogen van zijn federale partners om potentiële criminelen of terroristen te identificeren, beperkt”.

Maar de VS verzamelde niet alleen informatie over criminelen en terroristen; de regering lijkt ook biometrische gegevens te hebben verzameld van Afghanen die diplomatieke inspanningen ondersteunen, naast degenen die met het leger werken.

In een recente vacature van een contractant van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd bijvoorbeeld gezocht naar een biometrische technicus met ervaring in het gebruik van HIIDE en andere soortgelijke apparatuur om personeel te controleren en Afghanen in te schrijven die werk zoeken in ambassades en consulaten van de VS.

De federale regering heeft biometrische gegevens van Afghanen verzameld ondanks het feit dat zij de risico’s kent van het bijhouden van grote databanken met persoonlijke informatie, met name gezien de recente cyberaanvallen op overheidsinstanties en particuliere bedrijven. Deze inspanningen blijven zich uitbreiden.

In een artikel dat het leger in februari 2020 publiceerde, stond bijvoorbeeld dat de dienst zijn 20 jaar oude biometrische verwerkingstechnologie aan het moderniseren was en meer dan 1 miljoen gegevens had opgeslagen in het Automated Biometrics Identification System van het Pentagon, oftewel ABIS, waarin ook HIIDE en gegevens die door andere apparaten zijn verzameld, zijn ondergebracht.

“Deze bijgewerkte database zal het voor oorlogsvoerders efficiënter maken om de vijand te verzamelen, te identificeren en te neutraliseren,” schreef kolonel Senodja Sundiata-Walker, projectleider voor het biometrieprogramma van het Pentagon.

In het door president Joe Biden voorgestelde budget voor het leger voor het fiscale jaar 2022 wordt meer dan 11 miljoen dollar uitgetrokken voor de aankoop van 95 nieuwe biometrische verzamelingsapparaten die verder gaan dan de apparaten die in Afghanistan en Irak worden gebruikt.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.