Selecteer een pagina

Taxidienst Uber moet in New York 126 miljoen Euro boete betalen wegens het verzwijgen van een datalek.

Niet alleen in Europa kunnen sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) dus hoge boetes opgelegd worden na datalekken. Dat gebeurt ook in de Verenigde Staten.

I
n plaats van het publiek te informeren over gegevensdiefstal betaalde Uber geld aan hackers om hun mond te houden.

Met name vanwege de poging de zaak in de doofpot te stoppen krijgt Uber de hoogste straf die ooit in een dergelijk geval is opgelegd.

Het hoge bedrag vloeit voort uit een regeling waarin de procureur-generaal de schade bepaalde die door het datalek bij Uber veroorzaakt is bij ingezetenen van de 50 staten van de VS en het District van Colombia.

Ook worden verdere maatregelen ter verbetering van de gegevensbeveiliging opgelegd, zoals een “integriteitsprogramma” en de aanstelling van externe auditors.

Uber gaf in november 2017 toe sinds oktober 2016 een cyberaanval verborgen gehouden te hebben waarbij hackers gegevens over ongeveer 50 miljoen passagiers en 7 miljoen chauffeurs hadden buitgemaakt.

In plaats van de betrokken partijen en autoriteiten te informeren, betaalde Uber de hackers 100.000 dollar om de buitgemaakte gegevens te vernietigen.

Über accepteert de recordboete schuldbewust. “Deze recordvergelijking geeft een duidelijk signaal: we hebben een nultolerantie voor degenen die de wet omzeilen en consumenten- en werknemersgegevens in gevaar brengen”, aldus CEO Underwood.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.