Selecteer een pagina

YouTube heeft een redactioneel offensief tegen fakenews aangekondigd. Het dochterbedrijf van Google gaat 21 miljoen Euro investeren in eigen redacties en redacties van derden om de kwaliteit van het videoplatform te verhogen en betrouwbaarder te worden.

De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om een groot fakenewsprobleem aan te pakken: op YouTube worden regelmatig zogenaamde “astroturf”-video’s van bedrijven en politieke actoren geplaatst, die op het eerste gezicht lijken op privévideo’s of verslagen.

Een bekend voorbeeld is “Al Gore’s Penguin Army” uit 2006, dat de inzet van Al Gore tegen de opwarming van de aarde belachelijk maakt.

Volgens onderzoek van de Wall Street Journal blijkt dat deze video niet werd geplaatst door een particulier, zoals het lijkt, maar geproduceerd door het reclamebureau DCI.

Dit bureau wordt geleid door Republikeinen en het vertegenwoordigt ook de oliemaatschappijen Exxon en General Motors, die vreesden voor verliezen als gevolg van de milieubeschermingsplannen van Al Gore.

Investering in newsrooms

 

Een deel van de 21 miljoen euro die YouTube investeert gaat naar gerenommeerde newsrooms die het zullen gebruiken om een beter video-aanbod te creeeren voor hun YouTube-kanalen.

Tegelijkertijd werken volgens een YouTube manager 10.000 medewerkers aan het beter posiotoneren van betrouwbaar nieuws en het markeren van video’s uit dubieuze bronnen.

Daarnaast wil de redactie eigen bijdragen over actualiteit publiceren, waarin tekstfragmenten uit gerenommeerde dagbladen worden getoond. Hiervoor wordt de kolom “Breaking News” op de website uitgebreid.

YouTube is niet het enige mediabedrijf dat leugens probeert tegen te gaan door middel van controle en redactioneel onderzoek naar de betrouwbaarheid van bijdragen. Na een in India wegens valse beschuldigingen op WhatsApp over de betrokkenheid van de slachtoffers bij pedofilie, lanceert Whatsapp-moederbedrijf Facebook een onderwijsoffensief: De gebruikers zouden moeten leren te herkennen welke berichten waar zijn en wat verkeerd is.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.