Selecteer een pagina

De kans op digitale incidenten en bedreigingen is in de zorgsector vele malen groter dan in andere sectoren.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Verizon Communications.

In totaal worden volgens de onderzoekers 56 procent van de digitale incidenten van binnenuit veroorzaakt.

Datalekken betreffen in de meeste gevallen (79 procent) medische informatie, gevolgd door persoonsinformatie (37 procent).

In 35 procent van de gevallen vindt een datalek plaats na een menselijke fout. Het gaat dan vaak om gevoelige informatie die aan de verkeerde persoon wordt verstrekt.

In een kwart (24 procent) van de gevallen gaat het om misbruik door medewerkers. Daarbij misbruiken werknemers hun rechten om ongeoorloofd in systemen en gegevens te kijken.

Het motief is vaak nieuwsgierigheid, bijvoorbeeld naar het dossier van een bekende van de zorgprofessional of naar een beroemde patiënt.

Deze week kwam naar buiten dat medewerkers van het Haga-ziekenhuis in Den Haag mogelijk ongeoorloofd in het dossier van Samantha de Jong, ook wel bekend als Barbie, hebben gekeken. Het ziekenhuis en de Nederlandse privacywaakhond doen onderzoek.


Wees de eerste die dit bericht deelt

Aanmelden PrivacyZone Nieuwsbrief

Met een gratis abonnement op de PrivacyZone Nieuwsbrief voldoet u aan een van de eisen van de Europese privacywet GDPR / AVG. Wij houden u wekelijks op de hoogte met nieuws, jurisprudentie en advies. U wordt geacht deze ontwikkelingen actief te volgen en indien noodzakelijk gepaste maatregelen te treffen.

Bedankt voor uw aanmelding voor de PrivacyZone Nieuwsbrief.